Încă din lumea antică, duelul era considerat chiar și o chestiune divină, evident, doar prin anumite părți ale Europei. Fie cu săbii, fie cu pistoale, cei doi combatanți credeau că astfel e cel mai bine să-și rezolve problemele. Să rămânem pe teritoriul Franței. În Hexagon, duelul era la modă, în special între secolele XVI și XVII. Se vehiculează că în acea perioadă au pierit în urma acestor dueluri peste opt mii de burghezi sau cadre militare. Se ajungea cu ușurință la acest gen de confruntare: Erai jignit? Duel! Și cum jignirea este de mai multe feluri, regula de aur era ca cel jignit să cheme la duel persoana care l-a jignit. Confruntările se țineau în secret, în locuri departe de ochii lumii, dar tot timpul exista o a treia persoană care asista, cea care oficia disputa. Duelul trebuia să aibă loc la cel târziu 24 de ore de la provocare.
Franța, 1967 – locul și anul în care a avut loc ultimul duel cu săbii din istorie. Protagoniștii: Gaston Defferre, primarul orașului Marseille, și Rene Ribière, tot reprezentant al clasei politice din Franța.
Cum s-a născut duelul
Lupta a avut loc după ce Defferre a strigat „Taisez-vous, abruti!” (n. trad. – Taci, prostule!”) către Ribière în timpul unei ședințe în Adunarea Națională. După ce Deffere a refuzat să-și ceară scuze, Ribière l-a provocat la un duel și au folosit câte un „épée” – cea mai lungă sabie folosită în scrimă. De menționat, s-a convenit ca duelul să nu fie până la moarte, deoarece Ribière urma să se căsătorească a doua zi și ar fi fost o prostie să moară din cauza unei simple insulte. Cel puțin asta afirma naratorul din filmulețul postat mai jos.
Confruntarea a avut loc pe o proprietate privată din din Neuilly-sur-Seine, la vest de Paris, și a fost oficiat de Jean de Lipkowskiin, care era atunci secretarul de stat al Franței pentru afaceri externe. Defferre a promis să-l rănească pe Ribière în așa fel încât să-și strice foarte mult noaptea nunții. După a doua înțepătură în brațul lui Ribière, care i-a provocat și sângerarea, duelul a fost stopat de Lipkowskiin.
Între 1981 și 1984, Defferre a ocupat ulterior funcția de ministru de Interne în mandatul de președinte al lui François Mitterrand. A murit la 7 mai 1986, din cauze naturale, în vreme ce Ribière a murit în ziua de Crăciun, la 76 de ani. Nu se știe nici până astăzi cum s-a descurcat Ribière în noaptea nunții în urma rănilor provocate de „épée”-ul lui Defferre, dar cert este că cei doi au fost ultimii combatanți care au tras cortina peste acest curent istoric. Însă, în zilele noastre, Franța pare că nu a considerat ilegal duelul, dar acum nu se mai poate pune problema omorului. (FOTO: rarehistoricalphotos.com)