Evenimentul Istoric > Articole online > Ultima ţară din UE care nu avea crematoriu. Ce părere are Biserica Ortodoxă
Articole online

Ultima ţară din UE care nu avea crematoriu. Ce părere are Biserica Ortodoxă

Construit de o firmă privată, la un preţ care se ridică la peste patru milioane de euro, crematoriul a fost ridicat după ani de eşecuri ale autorităţilor locale vizând construirea unor crematorii similare la Atena şi Salonic, mai scrie sursa citată.

Practica incinerării este legală în Grecia din 2006, dar nu a putut fi realizată din cauza obiecţiilor vehemente ale Bisericii Ortodoxe.

În ţară există o penurie gravă de spaţii funerare în cimitire.

Biserica se opune

„Corpul morţilor nu este gunoi de reciclat”.

Cu acest puternic mesaj inclus într-un pliant distribuit duminică în toate parohiile din ţară, Biserica Ortodoxă greacă a dorit să arate clar că nu acceptă incinerarea, nici îngroparea urnelor, nici slujbe funerare pentru cei care optează pentru această soluţie.

Acesta a fost răspunsul Bisericii la recenta inaugurare a primului crematoriu din Grecia, ultima ţară din Uniunea Europeană care încă nu avea incineratoare.

Rezistenţa clerului a fost acerbă, astfel încât proiectul de a deschide un crematoriu a fost amânat timp de decenii

Omul trebuie să fie îngropat asemenea lui Iisus

„Îngroparea corpului uman este ceva natural, iar Biserica nu are dreptul să meargă contra naturii”, spune, Serafim Dimitriu, preot într-o parohie din Atena.

Pentru acesta, lucrurile sunt foarte simple: corpul lui Iisus a fost îngropat şi asta trebuie să se întâmple cu orice creştin care moare.

De aceea, urnele nu îşi au locul într-un cimitir ortodox. Cu toate acestea, legea nu o împiedică, deoarece cimitirele sunt în responsabilitatea municipalităţilor.

Patriarhia Constantinopolului, cea mai înaltă instanţă a Bisericii Ortodoxe, nu numai că acceptă incinerarea, ci chiar a modificat uşor slujba funerară pentru a include persoanele care au optat pentru aceasta, explică profesorul menţionat.

Odiseea primului incinerator

De fapt, deşi regulile sunt stricte, iar Biserica nu acceptă nici incinerarea, nici îngroparea urnelor funerare în cimitire, nici slujbele pentru cei incineraţi, scurta experienţă care există până în prezent a demonstrat că mulţi clerici omit acest precept.

O spune Andonis Alakiotis, fondatorul Societăţii Elene de Incinerare, o asociaţie care timp de 23 de ani a dus, cu răbdare şi perseverenţă, o campanie pentru legalizarea în Grecia a creării de crematorii, scrie agerpres.ro.

Deşi lupta sa era pentru ca acestea să fie publice, Alakiotis se simte mândru că cel puţin s-a putut inaugura un crematoriu privat.

Experienţă nefericită

Asociaţia sa s-a născut în 1996 plecând de la o experienţă personală.

Un cunoscut pictor le-a spus lui şi altor prieteni că, în ziua când va muri, i-ar plăcea să îl incinereze în Grecia, şi nu în Bulgaria, ţara la care recurgeau majoritatea persoanelor care optau pentru această variantă.

Din nefericire, pictorul a murit în 2004 fără ca dorinţa sa să poată fi îndeplinită. A fost nevoie de alţi 15 ani. „Încă nu-mi vine să cred. Vin aici în fiecare zi să mă conving că este adevărat”, a explicat Alakiotis.

Grecia este o ţară foarte credincioasă şi luarea unei decizii contra Bisericii nu este un lucru uşor pentru multe familii, oricât de mult ar agrea ideea incinerării.

Registration

Aici iti poti reseta parola