Evenimentul Istoric > Articole online > Ciocnirea lumilor la aniversarea a 50 de ani a Forumului de la Davos
Articole online

Ciocnirea lumilor la aniversarea a 50 de ani a Forumului de la Davos

În acest an însă, la fel ca şi toate celelalte mari reuniuni internaţionale, Forumul de la Davos riscă să reflecte multiplele fracturi globale.

Donald versus Greta

O dovadă în acest sens sunt cei doi invitaţi vedetă din prima zi. Este vorba activista suedeză de mediu Greta Thunberg, care tocmai a împlinit 17 ani, şi care revine la Davos pentru al doilea an consecutiv pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la urgenţa schimbărilor climatice.

La Davos, Greta Thunberg se va întâlni cu Donald Trump, cu care a avut deja câteva schimburi de replici tensionate via Twitter.

Preşedintele american îşi va ţine discursul la Davos în aceeaşi zi în care senatorii americani vor deschide procesul care vizează destituirea lui Trump, menționează Agerpres.

În plus, intervenţia lui Trump va avea loc pe fondul tensiunilor dintre Washington şi Teheran, după uciderea generalului Soleimani la Bagdad, urmată de represaliile iraniene şi doborârea din greşeală a unui Boeing ucrainean de către Iran.

Aşteptat iniţial la Davos, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a decis în cele din urmă să îşi anuleze participarea, dar preşedintele Iranului, Barham Saleh, va fi prezent.

Forumul de la Davos, care va dura până vineri, 24 ianuarie, se va apleca şi asupra ofensivelor comerciale şi tehnologice demarate de Washington.

Va fi de față și șeful Huawei

La câteva zile după semnarea unui acord comercial preliminar între China şi SUA, după doi ani de tensiuni, vice-premierul chinez Han Zheng va conduce la Davos o importantă delegaţie.

Din această delegaţie va face parte şi fondatorul producătorului de echipamente de telecomunicaţii Huawei, Ren Zhengfei. Grupul chinez este interzis pe piaţa americană, Washingtonul solicitând şi aliaţilor săi să rupă legăturile cu firma chineză, ceea ce a provocat îngrijorări cu privire la un posibil război rece tehnologic.

Europa va fi reprezentată, printre alţi, de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cancelarul german Angela Merkel.

Pentru europeni, subiectul schimbărilor climatice este o „provocare existenţială” în timp ce pentru Donald Trump este o minciună.

Taxa introdusă de Franţa pentru giganţii Internetului este un alt subiect de dispută cu Washingtonul. Ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, se a întâlni cu secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin cu ocazia Forumului de la Davos.

Într-un raport publicat înainte de reuniunea de la Davos, World Economic Forum atrage atenţia asupra unor subiecte cheie pentru umanitate precum nemulţumirea populară faţă de absenţa stabilităţii economice, schimbările climatice, pierderea biodiversităţii sau accesul inegal la Internet sau la sistemele de sănătate.

Registration

Aici iti poti reseta parola