Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > UE rămâne fără arme pentru că a dat atât de multe Ucrainei, spune un diplomat de rang înalt
Articole online

UE rămâne fără arme pentru că a dat atât de multe Ucrainei, spune un diplomat de rang înalt

ucraina

UE rămâne fără arme pentru că a dat atât de multe Ucrainei, spune un diplomat de rang înalt

Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, a declarat luni:

„Stocurile militare ale majorității statelor membre au fost, nu aș spune epuizate, dar epuizate într-o proporție mare, pentru că am furnizat o mulțime de capacități ucrainenilor”, a relatat Associated Press.

El a adăugat, în timpul unei dezbateri cu parlamentarii europeni, că țările ar trebui să lucreze împreună pentru a cumpăra altele în schimb, deoarece ar fi mai ieftin decât să o facă fiecare țară în parte:

„Trebuie să fie reumplut stocul. Cel mai bun mod este să facem asta împreună. Va fi mai ieftin”.

În iulie, UE a propus un fond de 500 de milioane de dolari pentru ca statele membre să cumpere împreună arme pentru a-și reface stocurile.

Borrell a mai spus luni că UE ar fi trebuit să înceapă antrenarea trupelor ucrainene cu un an în urmă, când unele state membre au cerut acest lucru.

„Din nefericire nu am făcut-o, iar astăzi regretăm. Regretăm că în august anul trecut nu am dat curs acestei cereri, nu am îndeplinit această cerere”, a spus el.

„Am fi fost într-o situație mai bună” dacă UE ar fi făcut-o atunci, a spus el.

Rusia a invadat Ucraina în februarie.

De atunci, UE a alocat aproximativ 2,5 miliarde de dolari în armament pentru Ucraina.

Unele dintre armele pe care le oferă Ucrainei provin din stocurile țărilor existente, în loc să fie fabricate special. Acest lucru înseamnă că echipamentele pot ajunge mai repede în Ucraina, dar înseamnă, de asemenea, că arsenalele țărilor respective sunt epuizate.

Registration

Aici iti poti reseta parola