Ucrainenii fac o petiție pentru a schimba numele Rusiei: „Vrem să ștergem din istoria comună a celor două state!”
O petiție a circulat și îndeamnă guvernul ucrainean să schimbe în mod oficial numele Rusiei în „Moscopole”, un termen care își are originea în secolul al XIII-lea și care se referea la mari suprafețe din nord-vestul Rusiei de astăzi, potrivit POLITICO.
Demersul face parte dintr-un efort ucrainean de a diminua ceea ce rușii susțin că este originea lor istorică. Oficiali ruși de rang înalt au criticat deja planul și l-au calificat drept o provocare.
Recenta dispută își are rădăcinile într-o dispută istorică cu privire la faptul dacă Rusia sau Ucraina pot pretinde că sunt succesorii legitimi ai Rusiei Kieveană – primul stat al slavilor de est, care s-a convertit la creștinism.
Zelenski a răspuns petiției spunând că problema trebuie analizată cu atenție din punct de vedere istoric și cultural în ceea ce privește posibilele consecințe juridice internaționale – dar nu a exclus acest lucru.
„Ținând cont de cele de mai sus, am adresat premierului Ucrainei o solicitare de procesare cuprinzătoare a acesteia, în special cu implicarea [instituțiilor] științifice, și informându-mă pe mine și pe autorul petiției cu privire la rezultate”, a declarat Zelenski.
Valeriya Shakhvorostova, autoarea petiției, a declarat că schimbarea numelui este justificată, deoarece va distruge narațiunile false ale Rusiei cu privire la strămoșii comuni cu Ucraina, precum și invadarea de către aceasta a istoriei Rusiei Kievene.
„Pentru străini, numele „Rus” (așa cum era marcată Rus din Kiev pe hărțile antice) și „Rusia”, „Russie” și „Russland” par aproape identice, ca și cum ar fi numele unui singur stat care a suferit anumite modificări de-a lungul timpului și […] traduceri în diferite limbi”, a scris Șahvorostova în petiția adresată lui Zelenski.
„Acest lucru duce la confuzie la nivel internațional. Se scriu cărți de ficțiune, se fac filme în care Rusia este prezentată ca Rus, ceea ce este inacceptabil”, a adăugat ea.
Redenumirea țării ar lovi în inima tradiției culturale și a viziunii Rusiei asupra istoriei, a adăugat Șakhvorostova
Petru cel Mare a redenumit Regatul Moscovei sau „Moscopole” ca Imperiul Rus în 1721. Odată cu victoria sa din timpul războiului asupra Suediei, Petru a anexat părți imense din teritoriul ucrainean de astăzi și a dus în Rusia artefacte istorice de la Kiev. Însă unii istorici ruși actuali neagă acest lucru, spunând că țarul Ivan cel Groaznic a redenumit Regatul Moscovei în Regatul Rus în secolul al XVI-lea.
Indiferent dacă primește sau nu undă verde, Kremlinul a fost indignat de demersul ucrainean.
„Aceasta este o altă dovadă a încercării de a crea „anti-Rusia” din Ucraina”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.