Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Grupul Wagner deschide centre de recrutare în toată Rusia! Strategia liderului Evgheni Prigojin
Articole online

Grupul Wagner deschide centre de recrutare în toată Rusia! Strategia liderului Evgheni Prigojin

Wagner

Grupul Wagner deschide centre de recrutare în toată Rusia! Strategia liderului Evgheni Prigojin

Grupul Wagner este în prima linie în bătălia pentru oraşul ucrainean Bahmut, şi şeful lui, Evgheni Prigojin, a recunoscut că mulţi luptători ai organizaţiei sale au fost ucişi acolo. Pe fondul unor tensiuni cu ministrul apărării, Prigojin s-a plâns de mai multe ori că nu mai poate recruta în închisorile ruseşti, unde Wagner a recrutat masiv deţinuţi în schimbul unor reduceri de pedeapsă.

Schimbând tactica, el s-a orientat recent spre sălile de sport pentru a deschide puncte de recrutare pentru a atrage potenţiali recruţi.

„În 42 de oraşe ale Federaţiei Ruse s-au deschis centre de recrutare pentru Wagner. Noi luptători vin acolo, ni se vor alătura să le apărăm ţara şi familiile”, a declarat zilele trecute Prigojin într-un comunicat publicat de serviciul lui de presă.

Mesajul lui a fost însoţit de o listă a acestor centre de recrutare, majoritatea părând să fie deschise în săli de sport şi cluburi de arte marţiale. Prigojin nu a precizat totuşi câţi luptători cu contract intenţionează să recruteze prin aceste centre şi în cât timp.

Acest anunţ vine când Wagner a suferit pierderi foarte grele în luptele care durează de mai multe luni în jurl Bahmutului, un oraş din Donbasul ucrainean devenit epicentrul ostilităţilor cu armata Kievului.

Rusia anunţase în septembrie mobilizarea a 300.000 de rezervişti

În paralel, grupul Wagner a avut permisiunea să recruteze în închisorile ruseşti mai multe mii de luptători în schimbul unei amnistii după şase luni petrecute pe front.

Dar în ultimele săptămâni, tensiunile dintre statul major şi patronul Wagner au izbucnit, în vreme ce Rusia, în ofensivă în Donbas, nu a avut decât înaintări slabe.

Evghenii Prigojin şi-a înmulţit de repetate ori criticile virulente împotriva ierarhiei militare ruse, criticându-i pe rând ineficacitatea, lentoarea şi deciziile proaste în Ucraina.

El a acuzat autorităţile că nu furnizează muniţiile necesare oamenilor lui şi pe ministrul apărării şi pe şeful armatei că vor să-i distrugă grupul Wagner.

„În ciuda rezistenţei a forţelor armate ucrainene, noi vom înainta. În ciuda beţelor ce ni se pun în roate (…), vom depăşi asta împreună”, a jurat el vineri.

În ciuda dezacordurilor dintre Wagner şi armată, forţele ruse au progresat în ultimele zile în jurul Bahmutului, ameninţând să încercuiască acest oraş pe care ucrainenii continuă să-l apere cu înverșunare.

Registration

Aici iti poti reseta parola