Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ucraina vizează agenți dubli de nivel înalt care l-au ajutat pe Putin să invadeze țara
Articole online

Ucraina vizează agenți dubli de nivel înalt care l-au ajutat pe Putin să invadeze țara

spioni

Ucraina vizează agenți dubli de nivel înalt care l-au ajutat pe Putin să invadeze țara

Ucraina continuă epurarea agenților dubli din serviciul său de spionaj, afirmând că trădătorii de nivel înalt au pregătit terenul pentru invazia rusă de anul trecut, ajutând forțele inamice să cucerească orașul Kherson din sud și centrala nucleară Cernobîl din nord, potrivit POLITICO.

Tetiana Sapian, purtător de cuvânt al Biroului de investigații de stat din Ucraina, a declarat că agenții de informații FSB ai Rusiei s-au infiltrat atât în serviciul de securitate SBU al Ucrainei, cât și în guvernul local, subminând Ucraina din interior cu ajutorul oficialilor ucraineni pro-Moscova fugari, care au fugit din țară după revolta Maidan din 2014.

Sapian a sugerat că dezvăluirile de până acum s-ar putea dovedi a fi doar vârful icebergului.

„Rețeaua este mult mai largă, iar ancheta este angajată în aflarea tuturor circumstanțelor și acțiunilor persoanelor individuale care au cauzat capturarea rapidă a unei părți din sud de către trupele agresorului de pe teritoriul Crimeei anexate”, a spus ea.

La începutul acestei luni, Biroul de investigații de stat al Ucrainei, în colaborare cu SBU, a încheiat o investigație asupra lui Oleh Kulinich, fostul șef al departamentului din Crimeea al SBU, cu sediul în Kherson. Forțele de ordine îl suspectau pe Kulinich că a lucrat ca o cârtiță a FSB, care s-a infiltrat în întâlnirile de securitate la cel mai înalt nivel din Ucraina cu ajutorul unor oficiali pro-ruși fugari și al unui fost deputat sancționat de Statele Unite.

„În primele ore ale invaziei, Kulinich a blocat în mod deliberat orice încercare de a informa conducerea cu privire la situația reală din regiune (Kherson). El nu a luat nicio măsură pentru a proteja suveranitatea Ucrainei. El a instruit personalul să părăsească locul de serviciu. Mai târziu, a eliberat arme obișnuite unor persoane care nu aveau nicio legătură cu SBU. Și-a părăsit postul și a plecat la Kiev pe 24 februarie”, a declarat Sapian în cadrul unui briefing.

Kulinich a fost arestat în iulie anul trecut și a fost acuzat de trădare

Dacă va fi găsit vinovat de către instanță, Kulinich riscă închisoarea pe viață. Biroul de investigații și SBU au publicat interceptări telefonice între Kulinici și presupusul său colaborator, fostul adjunct al ministrului ucrainean al apărării Volodymyr Sivkovych, care a fugit din Ucraina în Rusia în 2014. Nu este încă clar cum va pleda acesta.

În ianuarie 2022, SUA l-a sancționat pe Sivkovici pentru cooperare cu o rețea de ofițeri de informații ruși pentru a desfășura operațiuni de influență menite să obțină sprijin pentru transferul oficial al Crimeei către Rusia de către Ucraina în schimbul retragerii forțelor susținute de Rusia din regiunea Donbas din estul Ucrainei. La începutul anului 2020, Sivkovici s-a implicat, de asemenea, într-o campanie de dezinformare împotriva alegerilor prezidențiale americane din 2020.

Vasyl Malyuk, șeful SBU, a declarat că Kulinich a primit ordine de la biroul politic al oficialilor ucraineni fugari din Moscova – „așa-numita fermă de cârtițe de informații de care se ocupă al cincilea departament al FSB”. Malyuk a descris cazul lui Kulinich ca fiind o „autocurățare” din partea SBU și a declarat că serviciul de securitate continuă campania anti-FSB.

Sapian a declarat că Kulinich a studiat la Academia FSB din Moscova cu Andriy Derkach, un alt deputat pro-rus fugar sancționat de SUA pentru cooperarea sa cu FSB și interferența în alegerile americane. Kulinich ar fi făcut presiuni pentru numirea lui Andriy Naumov în funcția de șef adjunct al SBU, au declarat anchetatorii. Naumov riscă acum să fie extrădat în Ucraina din Serbia.

Naumov a părăsit Ucraina cu câteva ore înainte de invazia la scară largă a Kremlinului. El i-ar fi ajutat pe ruși să pună mâna pe centrala nucleară de la Cernobîl în februarie anul trecut. Site-ul media rusesc The Insider a relatat că Rusia i-a oferit azil lui Naumov în schimbul „mărturiei împotriva [președintelui Volodimir] Zelenski”. Naumov este, de asemenea, suspectat de spălare de bani. El neagă acuzațiile care i se aduc.

„Una dintre principalele atribuții ale lui Kulinici era să submineze activitatea guvernului central din interior, să îl infiltreze cu agenți inamici, să îi dezechilibreze activitatea”, a declarat Sapian. Potrivit acesteia, cel puțin din mai 2019, Kulinich a avut acces la secrete de stat de top. 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola