Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ucraina a pus ochii pe profiturile companiei Shell: Facem apel să doneze banii prin care au finanțat războiul ilegal
Articole online

Ucraina a pus ochii pe profiturile companiei Shell: Facem apel să doneze banii prin care au finanțat războiul ilegal

Shell

Ucraina a pus ochii pe profiturile companiei Shell: Facem apel să doneze banii prin care au finanțat războiul ilegal

Gigantul petrolier și de gaze Shell trebuie să doneze peste 1 miliard de dolari din profiturile neașteptate obținute din potențiala vânzare a activelor sale din Rusia pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei, potrivit unui înalt oficial de la Kiev.

Într-o scrisoare adresată directorului general Wael Sawan, datată 18 aprilie și analizată de POLITICO, consilierul economic al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Oleg Ustenko, a cerut Shell să împartă cu Ucraina orice profit obținut în urma unei potențiale achiziții de către Rusia a participației firmei britanice la un proiect de combustibil fosil din Siberia.

„Dacă va fi finalizată, această vânzare ar reprezenta transferul a peste un miliard de dolari în numerar rusesc în conturile Shell. Aceștia ar fi bani însângerați, pur și simplu”, a scris Ustenko.

„Facem apel la Shell să pună orice venituri din vânzarea sau dividendele rusești la dispoziția victimelor războiului – același război pe care aceste active l-au alimentat și finanțat”, a adăugat el.

În urma invaziei la scară largă a Ucrainei de anul trecut, Shell a anunțat că va ieși de pe piața rusă și că, în consecință, va anula până la 5 miliarde de dolari din activele și investițiile din această țară.

Printre acestea se număra o participație de 27,5% în proiectul Sakhalin-2, un important câmp petrolier și o întreprindere de foraj de gaze offshore în Orientul Îndepărtat al Rusiei. Compania a depreciat aproximativ 1,6 miliarde de dolari pentru participația sa la acest sit, iar demersul Kremlinului de a naționaliza întreprinderea în iulie anul trecut a generat îngrijorări legate de faptul că firma își va pierde capitalul.

Cu toate acestea, presa de afaceri rusă a raportat la începutul acestei săptămâni că guvernul a aprobat o tranzacție prin care cel de-al doilea mare producător de gaze din țară, Novatek, va cumpăra participația Shell pentru 95 de miliarde de ruble – în prezent în valoare de aproximativ 1,16 miliarde de dolari. Shell a declarat anterior că nu este implicată în nicio negociere pe această temă.

Shell a refuzat să facă un comentariu public, dar a precizat că societatea nu este implicată activ în nicio afacere cu operațiuni în curs de desfășurare în interiorul Rusiei, nu este parte la nicio negociere actuală pentru vânzarea unei participații în Sakhalin-2 și nu are claritate cu privire la ce s-ar întâmpla cu veniturile obținute în urma unei astfel de vânzări.

„Apreciem că, din acest moment, Shell poate să nu aibă de ales dacă să accepte sau nu această ofertă”, a recunoscut Ustenko în scrisoare, dar a susținut că există un caz moral „copleșitor” pentru a dona orice astfel de profit.

Reconstrucția din dărâmături

Potrivit ONG-ului Global Witness, fondurile s-ar ridica la mai mult de o zecime din factura totală a reparațiilor pentru atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina, care, potrivit unui raport al ONU de săptămâna trecută, ar putea ajunge la 10 miliarde de dolari.

„Ar fi aberant dacă Shell ar păstra acești bani”, a declarat Louis Wilson, care conduce politica privind Ucraina în cadrul ONG-ului. „Sunt bani despre care au spus lumii că au trecut pe pierderi și sunt bani care provin direct din sectorul rusesc al petrolului și gazelor. Shell a creat deja un precedent conform căruia profiturile obținute în urma războiului ar trebui să ajungă în Ucraina.”

Registration

Aici iti poti reseta parola