Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Șefi de stat și diplomați de rang înalt vizitează Ucraina pentru a-și arăta sprijinul
Articole online

Șefi de stat și diplomați de rang înalt vizitează Ucraina pentru a-și arăta sprijinul

Biden și Zelenski

Șefi de stat și diplomați de rang înalt vizitează Ucraina pentru a-și arăta sprijinul

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, care și-a primit omologii din patru țări nordice și trei țări baltice în orașul portuar sudic Odesa, a repetat o pledoarie pentru livrarea de avioane de luptă fabricate în SUA către țara sa.

„(Avioanele) sunt necesare pentru a acoperi brigăzile noastre care vor (contraataca)”, a declarat Kuleba.

Deși nu au fost făcute promisiuni, el a adăugat:

„Am sentimentul că partenerii noștri sunt serioși în această chestiune”.

Ucraina a făcut presiuni de mult timp pentru a obține avioane de luptă occidentale pentru forțele sale aeriene, fără succes însă. Partenerii săi occidentali au furnizat, totuși, un număr de foste avioane de luptă sovietice MiG-29.

Kuleba s-a întâlnit cu miniștrii de externe ai Danemarcei, Suediei, Islandei, Norvegiei, Estoniei, Letoniei și Lituaniei. Din cauza discuțiilor privind formarea guvernului în Finlanda, țara nordică a fost reprezentată de un înalt oficial al Ministerului de Externe.

„Prin această vizită, ne manifestăm sprijinul puternic al țărilor nordice și baltice pentru Ucraina și poporul său”, a declarat Tobias Billström din Suedia, a cărui țară deține în prezent președinția semestrială rotativă a Uniunii Europene.

„Sincer, nu-mi amintesc dacă Odesa a găzduit vreodată atât de mulți miniștri de externe deodată. Dacă aceasta este prima dată când se întâmplă acest lucru, suntem bucuroși, împreună cu colegii noștri, să stabilim un nou standard”, a declarat Kuleba.

Tot vineri, la Kiev, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit cu președintele Slovaciei, Zuzana Čaputová, și cu cel al Republicii Cehe, Petr Pavel.

Pregătiri pentru viitoarea contraofensivă

Zelenski a declarat că au discutat despre ajutorul militar oferit Ucrainei pentru a putea face față invaziei Rusiei și „să se pregătească pentru (contra)ofensivă”, precum și despre viitorul summit NATO din iulie de la Vilnius, Lituania.

„Ne așteptăm la decizii ambițioase care vor impune securitatea Europei”, a spus el. „A venit momentul să eliminăm orice incertitudine”.

De mult timp se vorbește despre o contraofensivă de primăvară ucraineană împotriva forțelor rusești invadatoare, dar aceasta nu s-a materializat încă.

Președintele ceh Pavel a declarat că ceea ce a văzut în Ucraina i-a amintit de devastarea provocată de războaiele din Afganistan și din fosta Iugoslavie.

„Din fericire, nu i-a frânt pe ucraineni”, a declarat Pavel, un general de armată în retragere și fost înalt oficial NATO. „Rusia a arătat o astfel de înclinație spre barbarie în ultimii ani încât nu sunt surprins”.

Registration

Aici iti poti reseta parola