Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ucraina spune că este acum un membru de facto al NATO, după ce invazia Rusiei a apropiat țara de Occident
Articole online

Ucraina spune că este acum un membru de facto al NATO, după ce invazia Rusiei a apropiat țara de Occident

Biden si Zelenski

Ucraina spune că este acum un membru de facto al NATO, după ce invazia Rusiei a apropiat țara de Occident

Oleksii Reznikov a declarat pentru BBC, într-un interviu difuzat vineri, că sprijinul NATO pentru Ucraina a însemnat că „Ucraina, ca țară, și forțele armate ale Ucrainei, au devenit [un] membru al NATO”.

Ucraina a depus cererea oficială de aderare la NATO în septembrie și ar putea dura ani de zile până când va deveni un membru efectiv, chiar dacă războiul se va încheia și membrii existenți vor fi de acord cu aderarea sa. Dar membrii NATO au furnizat Ucrainei miliarde de dolari în armament și ajutor și au sprijinit țara de la începutul războiului.

Reznikov a mai spus că comentariile sale nu vor fi controversate pentru NATO sau Rusia:

„De ce [ar fi] controversat? Este adevărat. Este un fapt”, a spus el.

Ucraina a încercat să se alăture alianței militare de ani de zile înainte de invazia Rusiei din februarie

Putin și-a justificat parțial invazia Ucrainei spunând că era îngrijorat de faptul că NATO se extinde spre granițele Rusiei, inclusiv în Ucraina.

Invazia lui Putin a împins, în mod ironic, Ucraina și NATO să se apropie mai mult și, de asemenea, a determinat alte două țări europene – Suedia și Finlanda – să ia măsuri suplimentare pentru a se alătura alianței.

Reznikov a remarcat, de asemenea, că națiunile occidentale oferă acum Ucrainei cele mai avansate arme.

Aceasta include tancuri, pe care Ucraina le-a cerut de la începutul anului, dar pe care aliații au evitat să le ofere până de curând, temându-se de o escaladare rusă în schimb.

Reznikov a declarat că este sigur că Ucraina va primi mai multe „tancuri, avioane de luptă sau avioane cu reacție și armament cu rază lungă de acțiune”, deoarece „lucrurile se schimbă” în țările occidentale.

Registration

Aici iti poti reseta parola