SUA se pregătește să trimită în Ucraina armament și echipament din perioada Războiului Rece
Pe parcursul războiului ruso-ucrainean, au existat preocupări cu privire la calitatea și cantitatea de arme disponibile pentru a fi oferite armatei ucrainene. Acest lucru a determinat o serie de țări să ofere echipamente din propriile stocuri, inclusiv SUA, Germania și Franța.
În timp ce majoritatea armelor trimise Ucrainei sunt relativ moderne, SUA au început să scoată din depozite arme din perioada Războiului Rece, cu planuri de recondiționare și modernizare a acestora pentru a fi folosite de armata ucraineană. Primul care va fi luat în considerare este MIM-23 Hawk, care ar trebui să asigure apărarea împotriva rachetelor de croazieră rusești.
Raytheon MIM-23 Hawk este o rachetă sol-aer (SAM) americană cu rază medie de acțiune, care a intrat în serviciul armatei americane în 1959. Arma a fost concepută pentru a fi un omolog mai portabil al MIM-14 Nike Hercules, care a intrat, de asemenea, în serviciu în anii 1950.
Singurul aspect negativ în comparație cu predecesorul său era că MIM-23 avea o rază de acțiune și o capacitate de altitudine mai redusă.
Sistemul era alcătuit dintr-o serie de componente, care erau montate pe remorci cu roți care îi permiteau să fie deplasat pe câmpul de luptă. Echipat cu un focos exploziv, o rază de acțiune operațională cuprinsă între 45 și 50 km și o altitudine de 19.000 de metri, MIM-23 era o armă feroce, capabilă să distrugă rachetele inamice. Acestea fiind spuse, nu a fost folosit niciodată în luptă de armata americană.
De-a lungul perioadei de serviciu, MIM-23 a fost îmbunătățit de mai multe ori, cele mai notabile îmbunătățiri având loc în 1971 (îmbunătățiri ale rachetei, radar modernizat) și în ’95 (adăugarea unui nou focos capabil să distrugă rachete tactice cu rază scurtă de acțiune).
Operatorii internaționali au făcut, de asemenea, propriile modificări
Armata americană a scos MIM-23 din serviciu în 1994, adoptând MIM-104 Patriot, mai avansat. Folosită și de Corpul pușcașilor marini al SUA, racheta a fost înlocuită de FIM-92 Stinger în 2002. De atunci, sistemele MIM-23 ale țării au fost depozitate.
Rachetele MIM-23 Hawk trimise de SUA vor fi lansate de pe lansatoare donate de Spania. Informațiile privind posibila desfășurare a acestor arme au fost dezvăluite pentru prima dată în octombrie 2022 de Reuters, care a relatat că guvernul va trebui să apeleze la Autoritatea prezidențială de retragere (Presidential Drawdown Authority – PDA) pentru a transfera rachetele. Acest lucru ar permite ca acestea să fie trimise în Ucraina fără a fi nevoie de aprobarea Congresului.
La 6 ianuarie 2023, Departamentul american al Apărării a anunțat că va aloca Ucrainei o sumă suplimentară de 3,075 miliarde de dolari pentru asistență de securitate.
Pe lângă cele 50 de Bradley echipate cu 500 de rachete antitanc și 250.000 de cartușe de 25 mm, noul pachet de ajutor va cuprinde, de asemenea, livrarea a 100 de transportoare blindate de personal M113; 18 obuziere autopropulsate de 115 mm și vehicule de sprijin; 4.000 de rachete de aviație Zuni; 36 de obuziere remorcate de 105 mm și 95.000 de cartușe de artilerie de 105 mm; precum și o serie de puști cu lunetă, muniție pentru lansatoare de grenade, arme de calibru mic și mitraliere, printre alte arme și echipamente.