Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ucraina spune că a folosit un sistem Patriot de fabricație americană pentru a doborî pentru prima dată o rachetă hipersonică rusească
Articole online

Ucraina spune că a folosit un sistem Patriot de fabricație americană pentru a doborî pentru prima dată o rachetă hipersonică rusească

Patriot

Ucraina spune că a folosit un sistem Patriot de fabricație americană pentru a doborî pentru prima dată o rachetă hipersonică rusească

Comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, Mykola Oleshchuk, a declarat sâmbătă pe Telegram: „Da, am interceptat „neegalatul” Kinzhal”.

El a adăugat, de asemenea, cuvântul „Patriot”, făcând aluzie la arma de fabricație americană care a sosit în Ucraina în aprilie, și un emoji cu steagul ucrainean.

Imagini care par să arate epava unei rachete doborâte au fost obținute de publicația ucraineană Defense Express.

Fragmentele de rachetă au căzut pe un stadion gol din Kiev la primele ore ale zilei de joi, în jurul orei în care o explozie puternică ar fi fost auzită în capitală.

Una dintre fotografii arată un con care seamănă foarte mult cu cel folosit la racheta Kh-47M2 Kinzhal, a notat publicația.

Proiectilul are o gaură în el, probabil de când a fost lovit de o armă ucraineană

Oleshchuk a declarat că racheta a fost lansată de un avion MiG-31K de pe teritoriul rusesc.

Kremlinul și-a prezentat de mult timp armele hipersonice ca fiind imposibil de apărat, dar experții în apărare au pus la îndoială faptul că acestea sunt atât de impresionante pe cât se pretinde.

Dacă Ucraina a reușit să intercepteze cu succes o rachetă Kinzhal, aceasta ar marca prima încercare cunoscută de a doborî o astfel de armă.

Bătaia puternică a fost auzită deasupra Kievului cam în momentul în care Rusia bombarda capitala ucraineană într-un nou val de atacuri.

Toate armele rusești „au fost distruse în spațiul aerian al Kievului de către forțele noastre de apărare aeriană”, a scris Serhiy Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev, pe Telegram.

El a precizat că Moscova a atacat orașul cu „muniții de baraj de tip Shahed și rachete”.

CNN a relatat că purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, a declarat sâmbătă la un canal de televiziune:

„Da, avem arme împotriva balisticii. Nimeni nu știa dacă Patriotul poate opera împotriva rachetelor balistice. Ei bine, da, poate”.

„Este bine că avem o astfel de armă. Din păcate, nu prea există”, a mai spus el.

Racheta Kh-47M2 Kinzhal a fost introdusă în 2017 ca fiind una dintre „super-armele” Rusiei.

În timp ce Kinzhal se poate deplasa la viteze hipersonice, o „armă hipersonică” ar trebui, de asemenea, să fie capabilă să se deplaseze la viteze mai mari de Mach 5 – sau aproximativ 3.836 mph – în timpul manevrelor terminale.

Registration

Aici iti poti reseta parola