Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Abuzuri pe scară largă în Ucraina! În căutarea spionilor ruși, Kievul arestează opozanți politici și persoane care luptă cu corupția
Articole online

Abuzuri pe scară largă în Ucraina! În căutarea spionilor ruși, Kievul arestează opozanți politici și persoane care luptă cu corupția

Biden și Zelenski

Abuzuri pe scară largă în Ucraina! În căutarea spionilor ruși, Kievul arestează opozanți politici și persoane care luptă cu corupția

Din cușca de sticlă dintr-o sală de judecată din Kiev, Roman Dudin și-a mărturisit cu voce tare nevinovăția.

Și a fumegat din cauza deciziei neobișnuite de a împiedica o mână de jurnaliști să îi pună întrebări în timpul unei pauze a audierii.

Fostul șef al securității din Harkov este acuzat de trădare și de părăsirea postului, acuzații pe care el și susținătorii săi le neagă cu vehemență.

„De ce nu pot vorbi cu presa?”, a răcnit el. În timp ce-și scutura frustrat capul tuns scurt, avocații săi, o mână de reporteri locali și susținători au reluat în cor întrebarea sa. La o audiere anterioară, lui Dudin i s-a permis, în timpul unei pauze, să răspundă la întrebările jurnaliștilor, în conformitate cu practica generală din sala de judecată ucraineană, dar, potrivit avocaților săi și reporterilor locali, prezența POLITICO a părut să neliniștească autoritățile.

În mod suspect, de asemenea, judecătorul a revenit și, spre surprinderea sălii de judecată, a anunțat o amânare neașteptată, fără a oferi niciun motiv. A urmat o agitație în momentul în care aceasta a plecat și au urmat noi recriminări când gardienii instanței au împiedicat din nou jurnaliștii să vorbească cu Dudin.

Vânătoarea de trădători, agenți dubli și colaboratori din Ucraina se accelerează

Aproape în fiecare zi, autoritățile fac public un nou caz de presupusă trădare a unor membri de rang înalt ai agențiilor de securitate și de aplicare a legii, procurori, angajați din industria de stat, primari și alți oficiali aleși.

Puțini ucraineni – și nici oficiali occidentali din domeniul serviciilor de informații, de altfel – se îndoiesc că un număr mare de agenți dubli și simpatizanți la nivel înalt au facilitat invazia Rusiei, în special în sudul Ucrainei, unde au reușit să preia controlul asupra orașului Kherson cu o rezistență aproape inexistentă.

Iar autoritățile ucrainene spun că sunt abia la început în vânătoarea de spioni pentru persoanele care au trădat țara și care încă subminează securitatea și apărarea Ucrainei.

Din cauza legăturilor istorice cu Rusia, Serviciul de Securitate al Ucrainei și alte agenții de securitate, precum și industriile de armament și energie ale țării sunt cunoscute ca fiind pline de spioni. De la revolta Maidanului din 2013-2014, care a dus la înlăturarea lui Viktor Ianukovici, satrapul Moscovei în Ucraina, au fost organizate razii și epurări episodice.

Pe măsură ce conflictul face ravagii, epurările au devenit mai urgente. Și, posibil, mai politice, pe măsură ce criticile guvernului se intensifică din partea politicienilor din opoziție și a liderilor societății civile. Aceștia devin mai cenzurați în mod public, acuzându-l pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și echipa sa restrânsă că se folosesc de război pentru a consolida cât mai multă putere.

În vara anului trecut, Zelenski a concediat mai mulți oficiali de nivel înalt, inclusiv pe cei mai importanți doi oficiali din domeniul aplicării legii, procurorul general Iryna Venediktova și șeful securității Ivan Bakanov, ambii prieteni vechi ai săi. Într-un discurs național, el a declarat că autoritățile investighează peste 650 de cazuri de suspiciune de trădare și complicitate cu Rusia din partea unor oficiali, inclusiv 60 care au rămas în teritoriile confiscate de Rusia și care „lucrează împotriva statului nostru”.

„Un număr atât de mare de infracțiuni împotriva bazelor securității naționale și legăturile stabilite între oficialii ucraineni din domeniul aplicării legii și serviciile speciale rusești ridică întrebări foarte serioase”, a spus el.

Dar, deși există dovezi considerabile de trădare și colaborare, în Ucraina există o neliniște tot mai mare că nu toate cazurile și acuzațiile sunt legitime.

Unii suspectează că vânătoarea de spioni se îmbină acum cu o vânătoare de vrăjitoare politică. Aceștia se tem că această căutare ar putea fi din ce în ce mai mult legată de politicianism sau de ranchiună personală sau de încercări de a ascunde corupția și infracțiunile. Dar și pentru a distrage atenția de la întrebările din ce în ce mai multe despre inepția guvernului în perioada premergătoare invaziei unei Rusii revanșarde și resentimentare.

Printre cazurile care stârnesc îngrijorare în ceea ce privește posibila ascundere a corupției se numără cel împotriva lui Roman Dudin, în vârstă de 40 de ani. „Este ceva în neregulă cu acest caz”, a declarat pentru POLITICO Ivanna Klympush-Tsintsadze, fost vicepremier ucrainean și acum deputat al opoziției.

Dudin

Și aceasta este opinia celor câțiva susținători care au fost prezenți la audierea de săptămâna trecută. „Aceasta este o persecuție politică, iar el este un ofițer foarte bun, onest și demn”, a declarat Irina, în vârstă de 50 de ani, al cărei fiu, care acum locuiește în Florida, a servit cu Dudin.

„Este o persoană independentă din punct de vedere politic și investiga fapte de corupție în care erau implicați primarul din Harkov și alți politicieni puternici, iar aceasta este o modalitate de a opri aceste investigații”, a susținut ea.

Zelenski l-a eliberat din funcție pe Dudin în luna mai a anului trecut, spunând că acesta „nu a lucrat pentru a apăra orașul din primele zile ale războiului de amploare”. Dar, în mod curios, Dudin nu a fost reținut și inculpat timp de alte patru luni și a fost arestat abia în septembrie anul trecut. Avocatul principal al lui Dudin, Oleksandr Kozhevnikov, spune că nici Zelenski și nici superiorii săi din SBU nu au exprimat vreo plângere cu privire la activitatea sa înainte de a fi concediat.

Registration

Aici iti poti reseta parola