Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ucraina nu vede nicio posibilitate de a negocia pacea cu Rusia: A vorbi cu Putin nu are sens!
Articole online

Ucraina nu vede nicio posibilitate de a negocia pacea cu Rusia: A vorbi cu Putin nu are sens!

negocieri

Ucraina nu vede nicio posibilitate de a negocia pacea cu Rusia: A vorbi cu Putin nu are sens!

Mandatul internațional de arestare emis săptămâna trecută pe numele lui Vladimir Putin pentru deportarea copiilor ucraineni în Rusia a făcut imposibilă acceptarea de către Kiev a președintelui rus ca potențial interlocutor pentru orice acord de pace care să pună capăt războiului.

Infracțiunea copiilor duși cu forța în Rusia este deosebit de sensibilă, deoarece avocații ucraineni și occidentali identifică deportările ca încadrându-se în definiția juridică a genocidului, ca parte a unei încercări de a șterge identitatea culturală ucraineană.

Mykhailo Podolyak, consilier al șefului de birou al președintelui ucrainean și reprezentant al grupului de negociere ucrainean la Istanbul, a scris imediat pe Twitter că identificarea lui Putin ca fiind „un criminal internațional evident înseamnă în mod direct că nu vor exista negocieri cu actuala elită rusă”.

Secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksiy Danilov, a declarat, de asemenea, pentru POLITICO, că ar fi greu de imaginat cum ar putea fi purtate acum discuții de pace cu o persoană care se află sub incidența unui mandat de arestare internațional. Întrebat pe aceeași temă, ministrul de externe Dmytro Kuleba a declarat că a fost clar chiar înainte de mandatul de la CPI că ar fi imposibil ca Putin să fie omologul său de cealaltă parte a mesei de negocieri.

Danilov a susținut că Putin ar fi trebuit să fie judecat pentru doborârea avionului malaezian MH17 în 2014

„Suntem în 2023 și acest nenorocit încă nu poartă nicio responsabilitate. Acum trebuie să vorbim cu el după ce a ucis 500 dintre proprii noștri copii? În ce lume trăim?”

Kremlinul susține că este deschis la negocieri, dar precizează că va discuta doar dacă Ucraina renunță la teritoriile ocupate ilegal de Rusia. Ucraina spune că va începe discuțiile doar după ce Rusia se va retrage complet de pe teritoriul ucrainean.

„Știam cu mult înainte de mandatul de arestare al CPI că a vorbi cu Putin nu are sens. Consiliul de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei a adoptat o rezoluție legală la 30 septembrie anul trecut, declarând că orice negociere cu Vladimir Putin era imposibilă, ca răspuns la tentativa Rusiei de anexare a unor teritorii ucrainene suplimentare”, a declarat ministrul de Externe Kuleba pentru POLITICO.

În același timp, Kuleba a precizat că Ucraina nu respinge categoric ideea de negocieri. Cu toate acestea, el a avertizat împotriva oricărei idei că o discuție cu Putin personal ar putea asigura pacea.

„Nu este vorba că nu am încercat. Ucraina a făcut numeroase încercări de a ajunge la o soluție pașnică. Ucraina a organizat 88 de runde de negocieri sub medierea Franței și a Germaniei de la alegerea lui [Volodymyr] Zelenski ca președinte în 2019 și până la 24 februarie 2022. Rusia a călcat în picioare toate aceste eforturi și, în schimb, a ales un război de agresiune barbar și genocidar”, a adăugat ministrul.

Ultima tentativă de negocieri directe cu Rusia a avut loc la Istanbul, în iulie 2022. De atunci, negocierile se desfășoară sub medierea ONU.

Ucraina a încercat să găsească un teren comun chiar și după 24 februarie, dar fără succes, a spus Kuleba. „În schimb, Rusia și-a intensificat atacurile brutale și a anunțat planuri de anexare a unor teritorii ucrainene suplimentare. Președintele Zelenski a spus clar că, dacă Putin merge mai departe cu această tentativă de anexare, va fi imposibil să discutăm cu el”, a declarat Kuleba.

Registration

Aici iti poti reseta parola