Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > SUA despre un armistițiu în Ucraina: Va confirma victoria Rusiei!
Articole online

SUA despre un armistițiu în Ucraina: Va confirma victoria Rusiei!

razboi nuclear

SUA despre un armistițiu în Ucraina: Va confirma victoria Rusiei!

După propunea Chinei privind încheierea unui armistițiu între Rusia și Ucraina, un document în 12 puncte, John Kirby a evaluat situația din regiune:

„Acceptarea încetării focului în Ucraina, ar însemna victoria Rusiei. Astfel, vor fi recunoscute câștigurile Rusiei și demersurile ei de a acapara teritorii ce aparțin unei țări vecine.”

Kirby a subliniat că apelul Beijingului de încetare a războiului din Ucraina pare rezonabil, dar că această situație ar putea legitima ocupația Rusiei asupra unor teritorii din Ucraina. Definind Rusia ca o țară care a acaparat teritorii de la o țară vecină, Kirby a adăugat:

”Rusia va folosi acest armistițiu pentru a-și consolida pozițiile din Ucraina, precum și consolidarea forțelor sale armate. Rusia va folosi acest armistițiu ca un atu pentru a ataca din nou când va considera de cuviință. Dacă trebuie să o spun deschis, acest pas nu este unul credibil pentru instaurarea unei păci juste și durabile.”

Apelul Chinei pentru „încetarea războiului”

La împlinirea unui an de la declanșarea războiului dintre Ucraina și Rusia, la 24 februarie 2023, China a dat publicității un document în 12 puncte care cuprinde poziția sa privind criza din Ucraina.

În documentul intitulat „Poziția Chinei privind soluționarea politică a crizei din Ucraina” se subliniază că singura cale pentru soluționarea crizei din Ucraina sunt negocierile de pace. În document se face apel la organizarea de acțiuni care să prevină scăparea de sub control a situației din Ucraina, menționându-se opoziția Beijingului față de folosirea armelor nucleare și față de impunerea de sancțiuni, precum și sprijinul pentru un acord de încetare a focului și negocieri de pace. În documentul în care se atrage atenția asupra importanței respectării dreptului internațional, inclusiv a rezoluțiilor Națiunilor Unite, se mai arată:

„Suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie respectate.”

De asemenea, în document se mai spune:

„Toate părțile ar trebui să acționeze rațional și moderat, să manifeste rețineri în a incita și amplifica tensiunea pentru a preveni escaladarea crizei și pierderii controlului asupra situației.”

Registration

Aici iti poti reseta parola