Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Putin neagă o alianță militară între Rusia și China: „SUA sunt cele care au un plan global dincolo de NATO”
Articole online

Putin neagă o alianță militară între Rusia și China: „SUA sunt cele care au un plan global dincolo de NATO”

Putin și Zelenski

Putin neagă o alianță militară între Rusia și China: „SUA sunt cele care au un plan global dincolo de NATO”

Duminică, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a negat o posibilă alianță militară cu China în războiul din Ucraina și a asigurat că relațiile sale în acest domeniu cu Beijingul se limitează doar la cooperarea generală. Putin a ieșit astfel în întâmpinarea zvonurilor care indicau o posibilă legătură militară dintre cele două ţări, care vizează în mod special războiul din Ucraina, după vizita la Moscova a omologul său chinez, Xi Jinping.

„Menținem o relație în domeniul cooperării tehnico-militare, nu o ascundem, dar este transparentă, nu există nimic secret”, a asigurat președintele într-un interviu pentru Rossiya 24 cules de agențiile TASS și Interfax.

„Asta este ceea ce avem”, a insistat el, „nu este o alianță militară; este absolut fals”.

Pe de altă parte, Putin a acuzat Statele Unite că au conceput un plan de „globalizare” a alianțelor lor într-o coaliție internațională dincolo de NATO, împotriva intereselor ruse, în cel mai pur stil al puterilor Axei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Reich-ul german al lui Hitler, Italia și Japonia.

„Ce fac Statele Unite? Ele creează din ce în ce mai multe alianțe noi, iar asta le oferă analiștilor occidentali, politologilor occidentali motive să spună că Occidentul construiește noi ‘axe’ „, a adăugat el în interviu.

Putin a amintit în mod special că în 2022 NATO a convenit asupra unui nou concept strategic pentru dezvoltarea blocului „unde este scris direct că NATO va dezvolta relații cu țările din regiunea Asia-Pacific, cu țări precum Noua Zeelandă, Australia și Coreea de Sud”. „În acest document, [americanii] își declară intenția de a crea o ‘NATO globală’. Oare cum să interpretăm noi acest lucru?”, a întrebat președintele rus.

Registration

Aici iti poti reseta parola