Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ucraina lasă să se înțeleagă că a sabotat un pod crucial care leagă Rusia de Crimeea pentru a-i face „un cadou” lui Putin cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a acestuia
Articole online

Ucraina lasă să se înțeleagă că a sabotat un pod crucial care leagă Rusia de Crimeea pentru a-i face „un cadou” lui Putin cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a acestuia

Crimeea

Ucraina lasă să se înțeleagă că a sabotat un pod crucial care leagă Rusia de Crimeea pentru a-i face „un cadou” lui Putin cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a acestuia

Potrivit oficialilor ruși, o explozie a unui rezervor de combustibil pe podul rutier și feroviar de la Kerch a avut loc sâmbătă, în jurul orei 6 dimineața, în timp ce un tren îl traversa, provocând prăbușirea acestuia.

Putin a reacționat ordonând guvernului să creeze o comisie de stat pentru a examina cauza prăbușirii podului Kerch, a relatat agenția de știri TASS, citată de Reuters.

Sursa exploziei este momentan neclară, dar un oficial din Crimeea s-a grăbit să dea vina pe Ucraina.

„Vandalii ucraineni au reușit cumva să-și pună labele însângerate pe podul Crimeei”, a declarat Vladimir Konstantinov, președintele Consiliului de Stat din Crimeea, într-o postare pe Telegram.

„Acum au cu ce să se mândrească, în 23 de ani de activitate economică, nu au reușit să construiască nimic demn de interes în Crimeea”, a continuat postarea. „Dar au reușit să deterioreze carosabilul podului rusesc”.

Ucraina nu a revendicat în mod direct responsabilitatea pentru prăbușirea podului, dar oficialii au făcut aluzie la responsabilitate într-o serie de tweet-uri batjocoritoare.

Mykhailo Podolyak, un consilier al președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy, a declarat pe Twitter: „Crimeea, podul, începutul. Tot ceea ce este ilegal trebuie distrus, tot ceea ce este furat trebuie returnat Ucrainei, tot ceea ce este ocupat de Rusia trebuie expulzat”.

Și alți oficiali ucraineni au părut să facă legătura între momentul prăbușirii podului și cea de-a 70-a aniversare a lui Putin.

Putin, care a inaugurat personal o porțiune a podului în 2018, a împlinit ieri 70 de ani.

Potrivit jurnalistului de investigație Michael Schwirtz de la The New York Times, un oficial militar ucrainean de rang înalt a declarat:

„Putin ar trebui să fie fericit. Nu toată lumea primește un cadou atât de scump de ziua sa de naștere”.

Podul de 12 mile, care este cel mai lung din Europa, a fost construit după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014. Potrivit The Guardian, a fost o rută critică pentru transportul de echipamente militare și trupe către soldații ruși care luptă în Ucraina.

Registration

Aici iti poti reseta parola