Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Mircea Geoană: „Războiul din Ucraina, un șoc sistemic care se transformă într-o oportunitate de a regândi modelul nostru economic și social”
Articole online

Mircea Geoană: „Războiul din Ucraina, un șoc sistemic care se transformă într-o oportunitate de a regândi modelul nostru economic și social”

Mircea Geoană

Mircea Geoană: „Războiul din Ucraina, un șoc sistemic care se transformă într-o oportunitate de a regândi modelul nostru economic și social”

Evenimentul care a marcat deschiderea noului an universitar la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara i-a oferit ocazia Secretarului General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, să își expună punctul de vedere cu privire la criza marcată de războiul din Ucraina. Astfel, în articolul precedent, acesta consideră că România poate profita de actualul context internațional și poate deveni o putere agro-industrială europeană și mondială, datorită potențialul agricol și al resurselor naturale însemnate.

„Ca si in orice alt domeniu al activității umane, agricultura si științele vieții sunt profund afectate de o revoluție tehnologică fără precedent. Cunoscutul autor Yuval Harari descrie confluența între biotehnologie și info-tehnologie drept “una dintre cele mai mari provocări pe care umanitatea a cunoscut-o vreodată. La NATO, conduc Boardul de Inovare si vad cum noile tehnologii – inteligența artificiala, big data, quantum, augmentarea umana, biotehnologia – aduc progrese științifice si economice fără precedent. Aduc și riscuri, chiar și amenințări, pe măsura, inclusiv la adresa echilibrului democratic din societățile noastre și a libertăților cetățenilor”, a declarat Secretarul General Adjunct al NATO.

Tehnologia avansată, șansa Ucrainei de a rezista în fața atacurilor cibernetice și agresiunii Rusiei

După 8 luni de conflict, războiul din Ucraina a surprins analiștii internaționali prin rezistența ucrainenilor și ajutorul masiv acordat de Occident, în principal cel oferit de Statele Unite ale Americii, care investește sume record și oferă un sprijin militar și tehnologic de ultimă generație țării agresate: 

„Războiul sângeros declanșat de Rusia nu are doar consecințe strategice si militare. Continuă să alimenteze o serie de crize economice și socio-economice, care destabilizează piețele globale și confuzează deliberat opinia publică. Războiul din Ucraina este un șoc sistemic. Este însă și o oportunitate de a regândi modelul nostru economic și social.

Ne uitam cum sateliții occidentali de orbita joasă ajută Ucraina să-și păstreze intacte comunicațiile civile și militare împotriva atacurilor cibernetice și agresiunii Rusiei. Vedem progresul în domeniul dronelor, al senzorilor, în dezvoltarea tehnologiilor verzi. Individual și separat, aceasta constelație de noi tehnologii va afecta masiv și domeniul vostru de activitate, pentru că următorul val al evoluției tehnice și tehnologice va pleca de la descoperirile de astăzi și va revoluționa domeniul biotehnicii și științelor vieții. Din capitalul de risc investit în noi tehnologii, științele vieții și biotehnologia depășesc volumul de investiții din IT&C. Urmează, îndeaproape, investițiile în tehnologiile verzi”, a mai adăugat acesta.

„În orice criză, în orice furtună, se ascund numeroase oportunități”

Mircea Geoană este încrezător în potențialul României de a depăși crizele cu care se confruntă Uniunea Europeană în acest moment:

„În acest nou moment de cotitură în istoria națiunii, acesta trebuie sa fie nivelul nostru de ambiție: sa ne propunem sa realizam un Salt Istoric, de la națiune în eternă dezvoltare la acela de stat dezvoltat. De la periferia, în inima Europei. De la copiii ascultători la co-decidenți ai proiectului european. Un salt de voință, de mentalitate, de inteligență, de efort și de morală. Un salt care să cuprindă nu doar viața politică, ci și economia, educația, societatea. Un salt unitar către un nou țel. Trei decenii de convingeri, uneori contradictorii, despre noi înșine, despre cum statul funcționează, despre locul și rolul nostru în lume sunt acum profund testate. Momentul este propice. Caci in în orice criză, în orice furtună, se ascund numeroase oportunități”, a mai adăugat Mircea Geoană.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola