Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ucraina îndeamnă G7 să ia măsuri drastice după ce în rachetele rusești au fost găsite componente occidentale
Articole online

Ucraina îndeamnă G7 să ia măsuri drastice după ce în rachetele rusești au fost găsite componente occidentale

rachete

Ucraina îndeamnă G7 să ia măsuri drastice după ce în rachetele rusești au fost găsite componente occidentale

Microcipuri occidentale și alte componente venite în mare parte prin China sunt folosite pentru a fabrica rachete balistice și de croazieră rusești care sunt lansate spre Ucraina, a declarat Kievul într-o prezentare pregătită pentru membrii G7 în această săptămână.

Documentul, dezvăluit pentru The Guardian, solicită principalelor economii ale lumii să „exercite presiuni asupra țărilor care nu reușesc să acționeze decisiv”, fără a numi direct Beijingul, precum și o pledoarie pentru înăsprirea în continuare a controalelor la export.

Rusia, afirmă Kievul, „s-a adaptat la sancțiuni” și va produce 1.061 de rachete în acest an, mai mult decât dublul celor 512 pe care producătorii de arme din această țară le-au fabricat în 2022, primul an al invaziei sale complete în Ucraina.

Documentul susține că, cu ajutorul Chinei și al altora, au fost găsite componente occidentale în rachetele de croazieră Kh-101 și Kalibr, precum și în rachetele balistice hipersonice Iskander și Kinzhal.

Ucraina estimează că 1.734 de victime civile – morți și răniți – au fost cauzate numai de loviturile cu rachete de la începutul invaziei rusești la scară largă în februarie 2022, agresorii lansând 6.000 de rachete care au lovit 3.387 de ținte civile.

Ucraina continuă să facă presiuni pentru sancțiuni coordonate mai stricte care să vizeze Rusia și, în acest caz, face presiuni pentru ca membrii G7 să implementeze restricții mai stricte care vizează producătorii de rachete din țară.

Surse diplomatice au declarat că ultimul document a circulat la începutul acestei săptămâni

O analiză a fragmentelor de rachete relevă faptul că Rusia utilizează o serie de microprocesoare, în principal de la firme americane, care sunt furnizate în scopuri civile, dar apoi reexportate prin țări terțe către Moscova.

Cipuri de la Integrated Device Technology și Altera au fost găsite într-o rachetă de croazieră Kh-101, în timp ce procesoare de la Texas Instruments și Cypress Semiconductor apar în racheta Kalibr lansată de pe mare. Iskander și Kinzhal dispun ambele de microcipuri de la Xilinx, adaugă documentul.

Cercetarea ucraineană estimează că 80% din componentele rachetelor rusești, ca valoare, au provenit din China în ianuarie și februarie, deși nu este clar cum se obține acest calcul. Thailanda este următorul mare exportator, cu 5,5%, în timp ce alte țări semnificative sunt Turcia, Maldive și Emiratele Arabe Unite.

Kievul afirmă că dorește să „oprească teroarea rachetelor” și îndeamnă guvernele occidentale să impună sancțiuni tuturor companiilor rusești producătoare de rachete și să înăsprească controalele asupra utilizatorilor finali, pentru a preveni ca aceste componente exportate în scopuri civile să ajungă în rachete sau în alte echipamente militare. De asemenea, afirmă că unele materiale occidentale, cum ar fi adezivi, sunt folosite în producția de rachete rusești.

Registration

Aici iti poti reseta parola