Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > În Ucraina, grupul Wagner susține că deţine controlul asupra „părţii estice” a oraşului Bahmut
Articole online

În Ucraina, grupul Wagner susține că deţine controlul asupra „părţii estice” a oraşului Bahmut

Wagner

Potrivit șefului grupării paramilitare, forțele ruse au pus stăpânire pe o parte din acest epicentru al luptei, situat în estul țării.

În Ucraina, grupul Wagner susține că deţine controlul asupra „părţii estice” a oraşului Bahmut

Miercuri, şeful grupului paramilitar rus Wagner a declarat că trupele sale au ocupat „întreaga parte de est” a orașului Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei.

„Unitățile Wagner au ocupat toată partea de est a oraşului Bahmut, tot ce este la est de râul Bahmutka”, a spus Evgheni Prigojin într-un mesaj audio difuzat de serviciul său de presă.

În ultimele zile, presiunea a crescut considerabil asupra forțelor ucrainene care apără Bahmutul, confruntându-se cu înaintarea ruşilor și cu amenințarea încercuirii. În cel mai recent raport, publicat marți, Institutul pentru Studierea Războiului (ISW), un grup de experți americani, a declarat că trupele Kremlinului au capturat „probabil” partea de est a orașului după o „retragere controlată” a forțelor ucrainene din această zonă.

Într-un interviu acordat CNN, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a asigurat însă că trupele sale sunt hotărâte să dețină orașul. După Bahmut, rușii „ar putea merge mai departe. Ar putea merge la Kramatorsk, ar putea merge la Sloviansk, drumul ar fi liber pentru ei către alte orașe din Ucraina„, a spus el. În timp ce valoarea strategică a Bahmutului este contestată, orașul a câștigat importanță simbolică și tactică, având în vedere pierderile grele suferite de ambele părți. Este cea mai lungă și mai mortală bătălie de la începutul ofensivei ruseşti, în februarie 2022.

Ucraina se aşteaptă să primească un milion de obuze de la parteneri

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, a declarat că ţara sa se așteaptă să primească de la aliaţii europeni, în cel mai scurt timp posibil, sisteme de apărare antiaeriană, muniție și un milion de obuze de 155 mm. Oficialul a făcut declaraţia respectivă miercuri, înaintea unei întâlniri informale a miniștrilor apărării din UE, care are loc, la Stockholm.

La eveniment participă inclusiv Oleksi Reznikov.

„Vom discuta despre priorităţile noastre cu prietenii și partenerii noștri, cu miniștrii apărării din UE. Prioritatea numărul unu sunt sistemele de apărare antiaeriană, precum și muniția – muniție și iar muniție. De aceea, susțin inițiativa prietenului meu Hanno Pevkur (ministrul al apărării din Estonia – n.r.) privind furnizarea unui milion de obuze pentru sisteme de artilerie de calibru 155 mm” – a explicat Reznikov.

Ministrul a subliniat importanța continuării procesului de furnizare a vehiculelor de luptă și a tancurilor blindate de infanterie către Ucraina, ceea ce va contribui la crearea unui „pumn de oțel” înaintea contraofensivei ucrainene. Totodată, ministrul ucrainean al apărării a remarcat că, în calitate de jurist, consideră că este important să fie respectate toate procedurile și regulile legale pentru furnizarea asistenței militare, dar a subliniat, totodată, că este necesar să se țină seama de circumstanțele de război, când viteza aprovizionării este de o importanță decisivă.

„După cum ne-a spus şi Jens Stoltenberg (secretarul general al NATO – n.r.) la Bruxelles, în timpul ultimei întâlniri în format Ramstein, ‘timpul salvează vieți’. De aceea, trebuie să ne mişcăm înainte cât mai repede posibil” – a adăugat ministrul.

Registration

Aici iti poti reseta parola