Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ucraina îl atacă pe Lula al Braziliei: Veniți aici pentru a înțelege „cauzele reale” ale războiului
Articole online

Ucraina îl atacă pe Lula al Braziliei: Veniți aici pentru a înțelege „cauzele reale” ale războiului

Lula și Zelenski

Modul în care președintele brazilian a încadrat conflictul ‘nu este în concordanță cu starea reală a lucrurilor’, afirmă un oficial ucrainean.

Ucraina îl atacă pe Lula al Braziliei: Veniți aici pentru a înțelege „cauzele reale” ale războiului

Un oficial ucrainean l-a invitat marți pe președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva să viziteze el însuși țara pentru a „înțelege cauzele reale și esența agresiunii rusești”, potrivit POLITICO

Lula a stârnit controverse în rândul aliaților ucraineni la sfârșitul săptămânii trecute, îndemnând Statele Unite să „nu mai încurajeze” războiul din Ucraina.

„Abordarea care pune victima și agresorul pe aceeași scară și acuză țările care ajută Ucraina să se apere împotriva unei agresiuni mortale că încurajează războiul nu este în concordanță cu starea reală a lucrurilor”, a declarat Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe.

„Războiul de agresiune este purtat pe teritoriul ucrainean și provoacă suferințe și distrugeri de nedescris”, a adăugat el.

În timpul unei vizite în China săptămâna trecută, Lula a adăugat că SUA și UE ar trebui „să înceapă să vorbească despre pace”

Acest lucru, a spus președintele brazilian, ar ajuta „să-i convingă pe Putin și Zelenski că pacea este în interesul tuturor și că războiul este interesant, deocamdată, doar pentru ei doi”, potrivit CNN.

Nikolenko a declarat că Ucraina „nu are nevoie să fie convinsă de nimic” și că rămâne „angajată să pună capăt agresiunii rusești”.

Comentariile lui Lula sunt cele mai recente dintr-o serie de remarci făcute de președintele Braziliei cu privire la război de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, în februarie 2022, înainte de a deveni oficial candidat la președinție. El a provocat în mod repetat consternare în rândul aliaților occidentali ai Ucrainei, care s-au unit în sprijinul Kievului împotriva agresiunii Moscovei.

În ianuarie, în timpul unei vizite a cancelarului german Olaf Scholz, Lula a declarat că Kievul și Moscova împart vina pentru război și că nu este clar ce a declanșat conflictul:

„Este din cauza NATO? Este din cauza revendicărilor teritoriale? Este din cauza intrării în Europa? Lumea are puține informații despre asta”, a spus Lula.

Cu toate acestea, narațiunea anti-occidentală a președintelui brazilian despre război este bine primită în țările din America de Sud.

Registration

Aici iti poti reseta parola