Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Noi imagini din satelit arată un pod important din Kherson care a fost aruncat în aer în timp ce forțele rusești se retrăgeau 
Articole online

Noi imagini din satelit arată un pod important din Kherson care a fost aruncat în aer în timp ce forțele rusești se retrăgeau 

pod

Noi imagini din satelit arată un pod important din Kherson care a fost aruncat în aer în timp ce forțele rusești se retrăgeau 

Noile imagini din satelit arată goluri mari în structură, podul fiind folosit de forțele rusești pentru a fugi din orașul de importanță strategică din estul Ucrainei.

„Era foarte multă ceață dimineața și nu am putut vedea mare lucru, dar oamenii din Antonivka spun că acoperișurile caselor au fost luate de valul exploziei”, a declarat un locuitor din zonă pentru The New York Times.

Niciuna dintre părți nu a revendicat responsabilitatea pentru explozie, dar Rob Lee, cercetător senior la Institutul de Cercetare pentru Politică Externă, a scris pe Twitter că podul „a fost distrus de forțele rusești în timp ce se retrăgeau”. Înainte de retragerea rusă din Kherson, oficialii ucraineni au acuzat Rusia că a distrus diverse poduri, scopul suspectat fiind acela de a încetini înaintarea ucraineană.

Fotografiile publicate vineri după-amiază de Maxar Technologies, o companie comercială care se ocupă de imaginile din satelit, arată că porțiuni largi ale podului Antonivsky au fost distruse. Podul deservea atât traficul auto, cât și cel feroviar peste râul Dnipro.

Oleksiy Arestoych, un purtător de cuvânt al guvernului ucrainean, a declarat pe Facebook că podul „nu mai există, conform datelor preliminare”.

Alte imagini din satelit publicate vineri de Maxar arată pagube care au avut loc la începutul săptămânii la podul Darivka, la câteva ore la nord de orașul Kherson, precum și la barajul Nova Kakhovka, aflat în amonte de capitala provinciei, care se află sub ocupație rusă de aproape nouă luni.

Într-o declarație de vineri, Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au fost evacuate în totalitate din Kherson în fața contraofensivei ucrainene pentru a recuceri orașul, primul pe care trupele rusești l-au cucerit după ce președintele rus Vladimir Putin a lansat invazia din 24 februarie. Kherson este, de asemenea, singura capitală regională pe care forțele rusești au reușit să o captureze.

La câteva ore după anunțul rusesc, pe rețelele de socializare au început să apară clipuri video în care se vedeau ucraineni care sărbătoreau într-o piață din Kherson, unde era arborat din nou steagul ucrainean. Unitatea de informații pentru apărare a armatei ucrainene a confirmat că forțele ucrainene au intrat în oraș și a declarat că „Kherson revine sub controlul Ucrainei”.

Registration

Aici iti poti reseta parola