Mihai Cantacuzino, ctitorul turnului
Timp de două secole, Turnul Colței a reprezentat unul dintre cele mai atrăgătoare monumente pentru călătorii care vizitau Bucureștiul la acea vreme. Conform cercetărilor, s-a estimat că frumoasa construcție oferea o priveliște asupra întregului oraș.
Construit între 1709 și 1715 de Mihai Cantacuzino, cel care a ctitorit și Mănăstirea Sinaia, scopul inițial pentru a fost cel de clopotniță a bisericii Colțea. Ulterior, a fost folosit ca foișor de foc, dovedindu-și utilitate prin supravegherea orașului, din turn reușind să fie observate rapid incendiile.
Monumentul se remarca prin înălțime, dar și prin acoperișul care avea patru turnulețe. O altă frumusețe era conferită de stilul brâncovenesc încrustat în piatra de pe zonele decorative ale ușilor și ferestrelor. Dionisie Eclesiarhul considera clopotnița turnului podoaba orașului, iar Gheorghe Lazăr îi spunea, prin 1820, plin de admirație, unui elev: „Vezi tu, băiete, cum stau zidurile martore de știința maestrului. (…) Aici e știința, și la construcția și la așezarea lui”.
Din cauza cutremurului din 1802, care a dus la surparea unei porțiuni din turn, a trebuit să fie refăcut, însă cele două cutremure din 1829 și 1838 au lăsat urme adânci în structura de rezistență a turnului.
Se spune că la construcția acestui turn ar fi contribuit și armata lui Carol al XII-lea, regele Suediei, care se aflau în retragere prin Țara Românească, după ce au pierdut bătălia de la Poltava în fața țarului Rusiei, Petru cel Mare.
Pache Protopopescu voia o copie a Parisului
În momentul în care s-a decis ca turnul să fie demolat, mai mulți arhitecți și personalități ale vremii au cerut oprirea demolărilor, însă încercările au fost în zadar, deoarece primarul Pache Protopopescu își propusese să facă Bucureștiul o copie a Parisului.
Chiar dacă turnul a fost demolat, clopotnița a fost mutată la Mănăstirea Sinaia, iar fundația Turnului Colței în se mai află sub carosabilul bulevardului. Dacă ar fi putut fi restaurată, cu siguranță acest turn ar fi rămas un simbol al orașului București.