Diplomat american, trimis după gratii pentru o infracțiune bizară
Agenția Anadolu a susține că un cetățean sirian a fost găsit cu pașaportul fals în timp ce încerca să plece cu avionul din Turcia spre Germania. Anchet făcută de autoritățile turce ar fi ajuns la concluzia că pașaportul ar fi fost furnizat de diplomatul american care ar fi furnizat-o.
De ce nu i se recunoaște imunitatea doplomatică?
Turcia susține că americanul, care lucrează pentru consulatul SUA din Liban, ar fi oferit propriul său pașaport diplomatic real cetățeanului sirian în timp ce se afla la Istanbul și că sirianul a încercat să-și ascundă identitatea pentru a trece de controlul pașapoartelor de pe Aeroportul Internațional din Istanbul.
Turcia spune că are dovezi video ale schimbului de pașaport între cele două persoane și că incidentul a avut loc pe 11 noiembrie. Autoritățile spun că au fost alertate cu privire la schemă, deoarece pașaportul a stârnit suspiciuni de îndată ce sirianul „deghizat” a încercat să-l folosească.
Diplomatul american se află acum în închisoarea turcă și nu este încă clar dacă Ambasada SUA și Departamentul de Stat vor da un răspuns oficial. Probabil că autoritățile americane încă adună faptele despre narațiunea bizară prezentată de autoritățile turce. Agenția Anadolu a anunțat că 10.000 de dolari ar fi fost găsiți într-un plic împreună cu un pașaport pe numele diplomatului – care a fost identificat prin inițialele sale, D.J.K. — după ce polițiștii au efectuat o percheziție corporală, conform declarației Direcției de Securitate din Istanbul.
Diplomatul a fost închis în urma incidentului și rămâne în detenție. Sirianul a fost eliberat în așteptarea unui posibil proces pentru falsificare de documente, potrivit Agenției Anadolu.
Diplomații străini sunt de obicei imuni de arestare și urmărire penală. În acest caz, Turcia susține că, deoarece americanul lucrează în Liban – țară de care acreditările sale au fost autorizate inițial – el nu își menține imunitatea pe teritoriul turc conform legislației locale.
Deși nu este prima dată când un angajat al SUA este arestat în Turcia – un caz anterior din 2019 a provocat mari tensiuni în rândul aliaților NATO -, această arestare vine după o serie de cazuri de detenție scandaloase, în special detențiea pastorului Andrew Brunson, care a marcat relații dintre SUA-Turcia în timpul Administrației Trump.
Ipoteze
Dacă acuzațiile împotriva diplomatului american se vor dovedi adevărate, va fi profund jenant pentru Departamentul de Stat al SUA. Există, însă, și o altă posibilitate. Regimul Erdogan are cu siguranță nevoie de această„distragere a atenției” de la prăbușirea rapidă a lirei, scrie zerohedge.com.