Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Turcia amenință Cipru și Grecia! E motiv de război?
Articole online

Turcia amenință Cipru și Grecia! E motiv de război?

Cipru va plăti pentru orice atacuri comise de YPG împotriva Republicii Turce Cipru de Nord (TRNC) și Turciei, a avertizat joi ministrul de externe Mevlüt Çavuşoğlu.

Turcia trece la amenințări

„Să permiți unor organizații teroriste să deschidă birouri înseamnă să te joci cu focul”, a susținut ministrul Çavuşoğlu într-o conferință de presă comună cu omologul său din Estonia, Eva-Maria Liimets. Șeful diplomației turce a adăugat că țara sa va face ca ciprioții greci să plătească un preț mare dacă teroriștii legați de PKK declanșează atacuri împotriva ciprioților turci sau a Turciei.

„Dacă există vreo amenințare de aici mâine, dacă există un atac împotriva Turciei sau a Republicii Turce Cipru de Nord (TRNC) sau dacă există un atac asupra fraților noștri ciprioți turci, îi vom face să plătească prețul. O să fie un preț mare, așa că nu ar trebui să se joace cu focul”.
În aceeași ordine de idei, Çavuşoğlu a spus că mai multe țări îmbrățișează astăzi ideea că „dușmanul inamicului meu este prietenul meu”. El a spus că sunt exploatate grupuri teroriste în războaie de tip proxy și cel mai recent exemplu în acest sens este războiul împotriva Daesh din Siria, unde țările occidentale i-au sprijinit pe teroriștii YPG/PKK.

„Dar noi, Turcia, am vrut să fim solidari cu toate țările, chiar și cu cele cu care am avut relații slabe. Nu am susținut niciodată niciun grup terorist”, a spus Çavuşoğlu.

Çavuşoğlu acuză Grecia că antrenează teroriști kurzi

Ministrul turc a vizat și Grecia, susținând că această țară găzduiește tabere pentru teroriști PKK și DHKP-C, iar teroriștii antrenați în Grecia se întorc în Turcia pentru a comite atacuri teroriste.

El a criticat, de asemenea, Grecia pentru că a oferit un refugiu pentru membrii fugari Gülenist Terror Group (FETÖ).

„Cunoaștem sprijinul administrației cipriote grecești pentru grupurile teroriste, inclusiv PKK. Acesta nu este un secret”, a spus Çavuşoğlu.

„Nu ar trebui să se joace cu focul și nu ar trebui să coopereze cu grupuri teroriste”, a spus el, adăugând că, deși între Turcia și Grecia pot exista divergențe pe diferite probleme, cele două țări ar trebui să aibă aceeași poziție în ceea ce privește terorismul.
Pe o poziție similară s-a plasat, de altfel, și Ministrul de externe al așa-zisei Republici Turce a Ciprului de Nord (recunoscută numai de Turcia), Tahsin Ertuğruloğlu, care a condamnat guvernul de la Niocosia cipriotă grecească pentru decizia luată miercuri.notează ziarul turc pro-guvernamental Daily Sabah.

 

PYD este o organizație teroristă numai în mintea turcilor

Furia turcilor vine ca urmare a hotărîrii guvernului cipriot (singurul recunoscut pe plan internațional) să permită separatiștilor kurzi din Siria să deschidă o reprezentanță la Nicosia.
Partidul Uniunea Democratică (Partiya Yekîtiya Demokrat- PYD) este o forță politică kurdă de orientare confederalistă și democratică. A fost înființat în nordul Siriei, pe 20 septembrie 2003 și este membru fondator al Comitetului Național de Coordonare pentru Schimbare Democratică și a fost descris de Carnegie Middle East Center drept „unul din cele mai importante partide kurde de opoziție din Siria”. PYD este forța politică ce conduce Federația Democratică a Nordului Siriei și regiunile sale. Cu toate că îm nThe World Factbook, CIA consideră PYD drept aripa siriană a termutului PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan ), PYD nu e recunoscut pe plan internațional drept organizație teroristă. Mai mult, forțele occidentale au colaborat YPG, aripa militară a PYD . YPG este o armată populară în care se organizează alegeri interne ca metodă de numire a ofițerilor. Deși predominant kurdă, inckude și mulți arabi, inclusiv luptători care dezertează din principalele grupări de opoziție. De asemenea, în rândurile sale luptă și un număr de creștini de altă etnie, iar organizația are legături strânse cu miliția creștină asiriană/siriacă Sutoro și cu Consiliul Militar Siriac.

Registration

Aici iti poti reseta parola