Ea le-a încredințat lui Patrick Jeudy și Charlie Buffet, care au semnat ”Conversația cu Romy Schneider”, un documentar interesant, difuzat pe canalul Arte al televiziunii franceze, la 22 decembrie.
Celebra Romy Schneider, marea iubire a lui Alain Delon, obosită să fie urmărită de presă, a decis să se protejeze, să refuze toate interviurile, scrie femmeactuelle.fr.
Cu toate acestea, într-o noapte rece de iarnă, la Köln, la 12 decembrie 1976, Romy Schneider a decis să se confeseze prietenei ei, jurnalista Alice Schwarzer.
Romy Schneider s-a asigurat de încrederea pe care o poate avea în prietena ei și a vorbit ca niciodată.
Vorbea cel mai des în franceză, limba inimii sale. Dar când era prea mult, când era cuprinsă de mânie, limba germană îi venea pe buze.
Iar când a cuprins-o frica, i-a cerut lui Alice Schwarzer să oprească magnetofonul care înregistra conversația.
După 42 de ani
Alice Schwarzer a decis să facă publică, după 42 de ani, înregistrarea inedită și zguduitoare din acea noapte a anului 1976.
Atunci, Romy Schneider a vorbit despre mama ei, Magda Schneider, o actriță germană, care a jucat în filmul ”Sissi împărăteasa”.
Se cunoștea faptul că Magda Schneider era aproapiată de naziști, dar nu se știa că fusese atât de fascinată de Hitler și probabil, de asemenea, îndrăgostită de el.
Romy Schneider i-a spus foarte clar lui Alice Schwarzer, în acea noapte de 12 decembrie 1976: casa mamei sale din Berchtesgaden, în Alpii bavarezi, era chiar în fața celei a lui Hitler.
Documentarul arată și o fotografie cu mama lui Romy alături de Führer.
Romy Schneider părea pregătită să vorbească despre acest trecut care o frământa. Dar conștiința ei de fiică a unor părinți naziști o apăsa prea mult, așa că i-a cerut prietenei ei să oprească înregistrarea.
Vorbele ei
Și Alice Schwarzer este cea care, după 42 de ani, repetă în fața camerei de luat vederi ce i-a spus Romy în acea noapte: „Mama mea s-a culcat cu Hitler”.
Iar jurnalista precizează: „Când a devenit adultă, Romy Schneider şi-a dat seama ce a însemnat epoca nazistă şi a avut ce-i reproşa mamei”.
Toată viața ei, Romy Schneider a fost rușinată de trecutul mamei sale, pe care l-a moștenit fără voia ei.
Fantomele trecutului
Şi a încercat să şteargă această pată.
Prin decizia de a da un nume evreiesc, David, fiului pe care l-a avut cu primul ei soț, Harry Meyen, al cărui tată a fost ucis într-un lagăr de concentrare.
David însă a murit în iulie 1981, la vârsta de 14 ani, când încerca să urce gardul metalic al casei părintești și piezându-și echilibrul, și-a perforat artera femurală.
Apoi prin rolurile interpretate în filmele anilor ’70, unde a întruchipat victime ale nazismului, precum în filmul
”Vechiul pistol” al lui Roberto Enrico, în care personajul pe care îl interpretează este ucis.
“A vrut să facă ceea ce noi numim reparaţie. Dar nu putem repara. Ne putem asuma partea, asemenea lui Romy, și o admir pentru asta. A înțeles și a plătit prețul pentru asta”, explică jurnalista.
Romy Schneider a fost descoperită neînsufleţită, în urma unui atac de cord, la 29 mai 1982, în locuința ei din Paris, la șase ani după acea noapte plină de secrete, din Köln.