Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Trupele Uniunii descoperă planul de luptă al rebelilor la Antietam
Articole online

Trupele Uniunii descoperă planul de luptă al rebelilor la Antietam

Antietam

13 septembrie 1862: Trupele Uniunii descoperă planul de luptă al rebelilor la Antietam

În dimineața zilei de 13 septembrie, Regimentul 27 Indiana s-a odihnit pe o pajiște din afara orașului Frederick, Maryland, care servise ca loc de amplasare a unei tabere confederate cu câteva zile înainte. Sergentul John Bloss și caporalul Barton W. Mitchell au găsit o bucată de hârtie înfășurată în jurul a trei trabucuri. Hârtia era adresată generalului confederat D.H. Hill.

În titlu scria:

„Ordinul special nr. 191, Cartierul General al Armatei din Virginia de Nord”.

Dându-și seama că descoperiseră o copie a planului de operațiuni al Confederației, Bloss și Mitchell au transmis-o rapid pe lanțul de comandă. Din întâmplare, adjutantul general al diviziei, Samuel Pittman, a recunoscut scrisul de mână de pe ordine ca fiind cel al unui coleg din armata antebelică, Robert Chilton, care fusese adjutantul general al lui Robert E. Lee.

Pittman a dus ordinul la McClellan. Comandantul Uniunii își petrecuse săptămâna precedentă nedumerit de operațiunile lui Lee, dar acum planul Confederației era clar. Se pare că a spus:

„Iată o hârtie cu care, dacă nu-l pot biciui pe Bobbie Lee, voi fi dispus să mă duc acasă”.

McClellan știa acum că forțele lui Lee erau împărțite în cinci părți și împrăștiate pe o distanță de 30 de mile, cu râul Potomac între ele. Cel puțin opt mile despărțeau fiecare bucată a armatei lui Lee, iar McClellan se afla la doar 12 mile de cea mai apropiată unitate confederată, la South Mountain. Bruce Catton, cunoscutul istoric al Războiului Civil, a observat că niciunui general din război „nu i s-a oferit vreodată o șansă atât de bună de a distruge armata adversă, bucată cu bucată”.

Cu toate acestea, McClellan a irosit această oportunitate. Bucuria sa inițială a fost depășită de prudență. El credea că Lee deținea un număr mult mai mare de trupe decât aveau de fapt confederații, în ciuda faptului că invazia din Maryland a avut ca rezultat o rată mare de dezertare în rândul sudiștilor. McClellan a fost, de asemenea, extrem de lent în a răspunde la informațiile din așa-numitul Ordin pierdut. A avut nevoie de 18 ore pentru a-și pune armata în mișcare, mărșăluind spre Turner’s Gap și Crampton’s Gap în South Mountain, o creastă lungă de 80 de kilometri care făcea parte din Munții Blue Ridge.

Lee, care fusese alertat de apropierea federalilor, a trimis trupe pentru a astupa golurile, ceea ce i-a dat timp să-și adune unitățile împrăștiate.

Registration

Aici iti poti reseta parola