Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 1 septembrie 1864: Atlanta cade în fața forțelor Uniunii
Articole online

1 septembrie 1864: Atlanta cade în fața forțelor Uniunii

Atlanta

La 28 august 1864, generalul William Tecumseh Sherman, din armata Uniunii, asediază Atlanta, Georgia, un centru critic al Confederației, bombardând civilii și tăind liniile de aprovizionare. Confederații s-au retras, distrugând pe parcurs munițiile orașului. La 15 noiembrie a aceluiași an, trupele lui Sherman au incendiat o mare parte din oraș înainte de a-și continua marșul prin Sud. Campania lui Sherman din Atlanta a fost una dintre cele mai decisive victorii ale Războiului Civil.

1 septembrie 1864: Atlanta cade în fața forțelor Uniunii

William Sherman, născut la 8 mai 1820, în Lancaster, Ohio, a urmat cursurile West Point și a servit în armată înainte de a deveni bancher și apoi președinte al unei școli militare din Louisiana. Când a izbucnit Războiul Civil, în 1861, după ce 11 state sudiste au făcut secesiune din Uniune, Sherman s-a alăturat armatei Uniunii și, în cele din urmă, a comandat un număr mare de trupe, sub comanda generalului Ulysses S. Grant, în bătăliile de la Shiloh (1862), Vicksburg (1863) și Chattanooga (1863).

În primăvara anului 1864, Sherman a devenit comandantul suprem al armatelor din Vest și a primit ordin de la Grant să cucerească orașul Atlanta, pe atunci un centru de aprovizionare militară și nod feroviar cheie pentru confederați.

Campania lui Sherman în Atlanta a început la 4 mai 1864, iar în primele câteva luni trupele sale s-au angajat în mai multe bătălii crâncene cu soldații confederați la periferia orașului, inclusiv în Bătălia de la Muntele Kennesaw, pe care forțele Uniunii au pierdut-o.

Cu toate acestea, la 1 septembrie, oamenii lui Sherman au reușit să captureze Atlanta și au continuat să o apere până la jumătatea lunii noiembrie împotriva forțelor confederate conduse de John Hood. Înainte de a porni în faimosul său marș spre mare, la 15 noiembrie, Sherman a ordonat ca resursele militare din Atlanta, inclusiv fabricile de muniții, fabricile de confecții și șantierele feroviare, să fie arse. Incendiul a scăpat de sub control și a lăsat Atlanta în ruine.

Sherman și 60.000 de soldați ai săi s-au îndreptat apoi spre Savannah, Georgia, distrugând în calea lor tot ceea ce ar fi putut să-i ajute pe confederați. Au capturat Savannah și și-au încheiat Marșul spre mare la 23 decembrie 1864.

Războiul Civil s-a încheiat la 9 aprilie 1865, când comandantul suprem al Confederației, Robert E. Lee, s-a predat lui Grant la Appomattox Courthouse, Virginia.

După război, Sherman i-a succedat lui Grant în funcția de comandant-șef al armatei americane, servind din 1869 până în 1883. Sherman, căruia i se atribuie expresia „războiul este un iad”, a murit la 14 februarie 1891, la New York.

Orașul Atlanta și-a revenit rapid după război și a devenit capitala Georgiei în 1868, mai întâi temporar, iar apoi definitiv prin vot popular în 1877.

Registration

Aici iti poti reseta parola