Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 1 septembrie 1864: Atlanta cade în fața forțelor Uniunii
Articole online

1 septembrie 1864: Atlanta cade în fața forțelor Uniunii

Atlanta

1 septembrie 1864: Atlanta cade în fața forțelor Uniunii

William Sherman, născut la 8 mai 1820, în Lancaster, Ohio, a urmat cursurile West Point și a servit în armată înainte de a deveni bancher și apoi președinte al unei școli militare din Louisiana. Când a izbucnit Războiul Civil, în 1861, după ce 11 state sudiste au făcut secesiune din Uniune, Sherman s-a alăturat armatei Uniunii și, în cele din urmă, a comandat un număr mare de trupe, sub comanda generalului Ulysses S. Grant, în bătăliile de la Shiloh (1862), Vicksburg (1863) și Chattanooga (1863).

În primăvara anului 1864, Sherman a devenit comandantul suprem al armatelor din Vest și a primit ordin de la Grant să cucerească orașul Atlanta, pe atunci un centru de aprovizionare militară și nod feroviar cheie pentru confederați.

Campania lui Sherman în Atlanta a început la 4 mai 1864, iar în primele câteva luni trupele sale s-au angajat în mai multe bătălii crâncene cu soldații confederați la periferia orașului, inclusiv în Bătălia de la Muntele Kennesaw, pe care forțele Uniunii au pierdut-o.

Cu toate acestea, la 1 septembrie, oamenii lui Sherman au reușit să captureze Atlanta și au continuat să o apere până la jumătatea lunii noiembrie împotriva forțelor confederate conduse de John Hood. Înainte de a porni în faimosul său marș spre mare, la 15 noiembrie, Sherman a ordonat ca resursele militare din Atlanta, inclusiv fabricile de muniții, fabricile de confecții și șantierele feroviare, să fie arse. Incendiul a scăpat de sub control și a lăsat Atlanta în ruine.

Sherman și 60.000 de soldați ai săi s-au îndreptat apoi spre Savannah, Georgia, distrugând în calea lor tot ceea ce ar fi putut să-i ajute pe confederați. Au capturat Savannah și și-au încheiat Marșul spre mare la 23 decembrie 1864.

Războiul Civil s-a încheiat la 9 aprilie 1865, când comandantul suprem al Confederației, Robert E. Lee, s-a predat lui Grant la Appomattox Courthouse, Virginia.

După război, Sherman i-a succedat lui Grant în funcția de comandant-șef al armatei americane, servind din 1869 până în 1883. Sherman, căruia i se atribuie expresia „războiul este un iad”, a murit la 14 februarie 1891, la New York.

Orașul Atlanta și-a revenit rapid după război și a devenit capitala Georgiei în 1868, mai întâi temporar, iar apoi definitiv prin vot popular în 1877.

Registration

Aici iti poti reseta parola