Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Trupele rusești au părăsit Insula Șerpilor în urma ultimelor atacuri ale Ucrainei. Kremlinul anunță plecarea ca pe un „gest de bunăvoință”
Articole online

Trupele rusești au părăsit Insula Șerpilor în urma ultimelor atacuri ale Ucrainei. Kremlinul anunță plecarea ca pe un „gest de bunăvoință”

Trupele rusești au părăsit Insula Șerpilor în urma ultimelor atacuri ale Ucrainei. Kremlinul anunță plecarea ca pe un „gest de bunăvoință”

Rusia a confirmat că trupele sale au părăsit insula din Marea Neagră, dar a prezentat plecarea ca fiind un „gest de bunăvoință”.

Insula, cunoscută și sub numele de Insula Zmiinyi, a fost scena unuia dintre cele mai faimoase schimburi de replici din timpul invaziei, după ce, într-una dintre primele zile ale invaziei, un gardian ucrainean a răspuns la ordinul unei nave de război rusești de a se preda cu fraza „navă de război rusă, du-te dracului”.

Rusia a cucerit apoi insula, a cărei poziție o face importantă din punct de vedere strategic și a încercat să construiască o bază militară, dar a fost supusă atacurilor Ucrainei. Ucraina a declarat anterior că a distrus echipamentele rusești de pe insulă.

Joi, Ucraina a declarat că atacurile sale au forțat Rusia să plece.

Andriy Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy, a scris joi pe Twitter: „KABOOM! Nu mai sunt trupe rusești pe Insula Șerpilor. Forțele noastre armate au făcut o treabă excelentă”.

Și Comandamentul operațional ucrainean Pivden (Sud), care operează în sudul țării, a declarat joi pe Facebook că eforturile Ucrainei au dus la fuga trupelor rusești de pe insulă cu bărci rapide.

„În timpul nopții, ca urmare a unei alte operațiuni militare de succes desfășurate de forțele noastre de rachete și artilerie pe Insula Șerpilor, inamicul s-a grăbit să evacueze rămășițele garnizoanei sale cu două ambarcațiuni rapide și se pare că a părăsit complet insula.”

Ministerul rus al Apărării a declarat că plecarea a fost pentru a permite ieșirea alimentelor din Ucraina pentru export.

„A fost demonstrat comunității mondiale că Federația Rusă nu interferează cu eforturile ONU de a organiza un coridor umanitar pentru exportul de produse agricole de pe teritoriul Ucrainei”, a declarat acesta, potrivit agenției de știri RIA Novosti, deținută de statul rus, în raportul său despre această plecare.

Rusia a blocat porturile ucrainene de la Marea Neagră pe toată durata invaziei, forțând exporturile esențiale de cereale să fie blocate în țară. Ucraina este un important exportator global de grâu și porumb, reprezentând 12% și, respectiv, 17% din oferta globală.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola