Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Trupele americane s-au grăbit să evacueze personalul ambasadei din Sudan, dar mii de americani rămân cu sfatul de a se „adăposti”
Articole online

Trupele americane s-au grăbit să evacueze personalul ambasadei din Sudan, dar mii de americani rămân cu sfatul de a se „adăposti”

Sudan

Trupele americane s-au grăbit să evacueze personalul ambasadei din Sudan, dar mii de americani rămân cu sfatul de a se „adăposti”

Aproximativ o sută de forțe pentru operațiuni speciale – inclusiv membri ai echipei SEAL Team Six și ai Grupului 3 al forțelor speciale ale armatei, potrivit Washington Post – au efectuat evacuarea Ambasadei SUA din Khartoum cu ajutorul unor elicoptere MH-47 Chinook care au zburat aproximativ 1.600 de mile dus-întors.

„Operațiunea a fost rapidă, membrii serviciului petrecând mai puțin de o oră la sol în Khartoum”, a declarat generalul-locotenent D.A. Sims, directorul de operațiuni al Statului Major Întrunit J3, în timpul unei ședințe speciale de informare sâmbătă seara târziu. „În momentul în care vorbim, persoanele evacuate sunt în siguranță”, potrivit Insider

Sims a declarat reporterilor că elicopterele nu au fost atacate cu focuri de armă în timpul misiunii și au putut intra și ieși „fără probleme”.

Aproximativ 70 de persoane au fost evacuate din incinta ambasadei, a relatat The Associated Press. Mai multe alte țări și-au evacuat, de asemenea, ambasadele.

Vestea evacuării a venit după ce, săptămâna trecută, s-a raportat că un convoi diplomatic american a fost atacat în Sudan, pe fondul luptelor în curs de desfășurare, și că SUA își mută trupele în Djibouti, în apropiere, în vederea unei posibile misiuni de scoatere a personalului ambasadei din Khartoum.

Washington Post a relatat duminică că aproximativ 16.000 de americani, dintre care mulți au dublă cetățenie, au rămas în Sudan, unde au fost încurajați să se „adăpostească pe loc”.

Un american a fost ucis până în prezent în violențe, potrivit Departamentului de Stat

În alertele de securitate trimise săptămâna trecută, Ambasada SUA din Khartoum a declarat că „cetățenii americani sunt sfătuiți cu tărie să rămână în casă, să se adăpostească pe loc până la noi ordine și să evite călătoriile către ambasada SUA”, adăugând că „din cauza situației incerte a securității din Khartoum și a închiderii aeroportului, nu este în prezent sigur să se efectueze o evacuare coordonată de guvernul SUA a cetățenilor americani privați”.

Sudanul a izbucnit într-un conflict violent în urmă cu puțin peste o săptămână, când forțele loiale generalului Abdel Fattah al-Burhan, comandantul armatei sudaneze, și generalul-locotenent Mohamed Hamdan Dagalo, liderul forțelor paramilitare Rapid Support Forces, s-au confruntat pe străzi. Cei doi generali sunt implicați într-o luptă pentru putere de când au orchestrat împreună o lovitură de stat în urmă cu câțiva ani, iar această dispută a ajuns acum la punctul de fierbere.

Registration

Aici iti poti reseta parola