Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Trump nu crede în ajutorul oferit Ucrainei: „Încheierea războiului cu Rusia este ușoară”
Articole online

Trump nu crede în ajutorul oferit Ucrainei: „Încheierea războiului cu Rusia este ușoară”

Trump si Putin

Trump nu crede în ajutorul oferit Ucrainei: „Încheierea războiului cu Rusia este ușoară”

Trump a sugerat că oferirea de tancuri Ucrainei ar duce la utilizarea armelor nucleare. Între timp, Trump a spus că ar fi „ușor” să se pună capăt războiului, fără a oferi sugestii privind modul în care s-ar putea realiza acest lucru.

„MAI ÎNTÂI VIN TANCURILE, APOI VIN ARMELE NUCLEARE. Puneți capăt acestui război nebunesc, ACUM. Atât de ușor de făcut”, a declarat Trump, care candidează din nou la președinție în 2024, într-o postare pe platforma sa de socializare Truth Social.

Președintele rus Vladimir Putin, pe care Trump l-a numit „geniu” în săptămâna în care Rusia a lansat o invazie neprovocată a Ucrainei în februarie 2022, a făcut în mod repetat amenințări nucleare de-a lungul războiului. Țările occidentale l-au acuzat pe Putin de un sabotaj nuclear nechibzuit. Experții în domeniul nuclear și-au exprimat grave îngrijorări cu privire la amenințările lui Putin, istorici de frunte avertizând că retorica și acțiunile liderului rus au prezentat pericole nucleare chiar mai mari decât în timpul crizei rachetelor din Cuba, la apogeul Războiului Rece.

Dar mulți analiști militari de top și experți în Rusia spun, de asemenea, că amenințările nucleare ale lui Putin sunt în mare parte concepute pentru a descuraja Occidentul să continue să ofere Ucrainei asistență crucială în materie de securitate. SUA și alte țări NATO au trimis Ucrainei ajutoare în valoare de miliarde de dolari, inclusiv arme vitale care au jucat un rol cheie pe câmpul de luptă și au făcut ravagii în rândul forțelor rusești. Recent, Ucraina a făcut presiuni puternice pentru ca Occidentul să furnizeze tancuri, în timp ce încearcă să se apere împotriva invaziei rusești în curs de desfășurare, dar face și pregătiri pentru a recâștiga controlul asupra teritoriului ocupat.

Trump, care l-a lăudat în mod obișnuit pe Putin, a fost în mod constant un critic al ajutorului american acordat Ucrainei

Prima punere sub acuzare a fostului președinte a fost legată de efortul său de a exercita presiuni asupra președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru a lansa o investigație asupra lui Joe Biden și a fiului său, Hunter Biden, din cauza unor acuzații de corupție. La acea vreme, Biden era candidat la președinție și principalul rival politic al lui Trump.

În timp ce făcea presiuni asupra lui Zelenski pentru a lansa anchetele, Trump a înghețat în același timp ajutorul militar aprobat de Congres pentru Ucraina, în timp ce aceasta continua să ducă un război împotriva rebelilor susținuți de Kremlin în regiunea Donbas, în estul țării. O mare parte din luptele din războiul lansat de Putin la sfârșitul lunii februarie 2022 au avut loc în Donbas, care cuprinde regiunile Donețk și Luhansk – două din cele patru teritorii ucrainene pe care liderul rus le-a anexat ilegal în septembrie.

Deși Trump a sugerat că ar fi „ușor” să se pună capăt războiului din Ucraina, aceasta nu este o opinie larg împărtășită de experți sau de persoane cu experiență în diplomație. Decizia lui Putin de a anexa ilegal patru teritorii ucrainene, declarându-le ca parte a Rusiei, a făcut ca posibilitatea unor discuții pentru a pune capăt luptelor să fie extraordinar de improbabilă. Forțele rusești nu ocupă în totalitate aceste regiuni, iar Kievul a fost clar că nu va accepta niciun termen de pace care să îi ceară să cedeze teritorii Moscovei.

„Faptul că rușii au anexat patru provincii [ucrainene] face ca un acord să fie aproape imposibil”, a declarat săptămâna aceasta pentru Insider Gérard Araud, fost ambasador al Franței în SUA și la ONU.

Referindu-se la obiectivul lui Putin de a diviza Occidentul pentru a slăbi sprijinul pentru Ucraina, Araud a mai spus că „rușii au visat întotdeauna să-l aibă înapoi pe Trump, deoarece, în termeni militari, sprijinul americanilor este cu adevărat copleșitor în comparație cu sprijinul europenilor”.

SUA au oferit Ucrainei mai mult ajutor de securitate decât orice altă țară – peste 27 de miliarde de dolari de la invadarea Rusiei. Însă o serie de republicani din Congres, loiali lui Trump, și-au exprimat opoziția față de continuarea ajutorului acordat Ucrainei, invocând preocupări economice.

Registration

Aici iti poti reseta parola