Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Oficiali saudiți din domeniul apărării au închiriat apartamente la hotelul lui Trump din DC care au costat 10.500 de dolari chiar înainte ca prințul moștenitor să viziteze Casa Albă
Articole online

Oficiali saudiți din domeniul apărării au închiriat apartamente la hotelul lui Trump din DC care au costat 10.500 de dolari chiar înainte ca prințul moștenitor să viziteze Casa Albă

trump

Oficiali saudiți din domeniul apărării au închiriat apartamente la hotelul lui Trump din DC care au costat 10.500 de dolari chiar înainte ca prințul moștenitor să viziteze Casa Albă

Oficiali din șase țări au cheltuit sute de mii de dolari la hotelul fostului președinte Donald Trump din Washington, DC, în perioade sensibile în relațiile dintre guvernele lor și SUA, potrivit unor documente obținute de House Oversight Committee de la fosta firmă de contabilitate a lui Trump, Mazars USA, și preluate de Insider

Documentele arată că oficiali din șase țări – Malaezia, Arabia Saudită, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Turcia și China – au cheltuit peste 750.000 de dolari la Trump International Hotel în 2017 și 2018. În multe cazuri, oficialii au închiriat camere costisitoare și s-au răsfățat cu servicii scumpe.

Oficialii din cadrul Ministerului Apărării din Arabia Saudită, de exemplu, au închiriat cele mai scumpe camere de la hotel în martie 2018, într-un moment în care Riadul căuta sprijinul Washingtonului în legătură cu o dispută diplomatică cu Qatar. La acea vreme, Arabia Saudită și mai mulți dintre aliații săi rupseseră relațiile diplomatice cu Qatar și impuseseră o blocadă statului din Golf.

Oficialii saudiți au cheltuit aproape 86.000 de dolari între 7 și 18 martie, inclusiv închirierea mai multor apartamente de 10.500 de dolari

În aceeași perioadă, Rex Tillerson – care își exprimase opoziția față de blocada impusă Qatarului – a fost demis din funcția de secretar de stat al lui Trump. La 20 martie, la o săptămână după ce Tillerson a fost concediat, Trump l-a găzduit la Casa Albă pe prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman (MBS) și a lăudat Arabia Saudită ca fiind un „foarte mare prieten și un mare cumpărător de echipamente și o mulțime de alte lucruri”. Administrația Trump a aprobat vânzări de arme către saudiți în valoare de peste 1 miliard de dolari la câteva zile după vizită.

„Aceste documente pun în mod clar sub semnul întrebării măsura în care președintele Trump a fost ghidat de interesul său financiar personal în timpul mandatului, mai degrabă decât de cele mai bune interese ale poporului american”, a declarat într-un comunicat de presă reprezentanta democrată Carolyn Maloney din New York, președinta Comisiei de supraveghere a Camerei Reprezentanților.

Trump a fost deseori în dezacord cu membrii Congresului de ambele părți ale culoarului din cauza sprijinului său total pentru vânzările de arme către Arabia Saudită, în special după asasinarea brutală a lui Jamal Khashoggi în octombrie 2018.

Prințul Mohammed, conducătorul de facto al Arabiei Saudite, a fost implicat în mod explicit în uciderea lui Khashoggi de către guvernul american. De asemenea, numeroși parlamentari din Congres și-au exprimat îngrijorarea cu privire la furnizarea de arme saudiților, în condițiile în care aceștia se confruntă cu critici galopante privind continuarea războiului din Yemen, care se estimează că a ucis aproape 15.000 de civili. Însă Trump a respins eforturile de a pune capăt sprijinului SUA pentru coaliția condusă de Arabia Saudită în Yemen.

Într-o scrisoare adresată arhivistului interimar Debra Steidel Wall de la Administrația Națională a Arhivelor și Înregistrărilor (NARA), care a prezentat concluziile făcute publice luni, Maloney a solicitat documente suplimentare pentru a ajuta la stabilirea dacă Trump „a denaturat politica externă a SUA pentru a-și servi propriile interese financiare în detrimentul poporului american și încălcând jurământul său de învestitură”.

Un purtător de cuvânt al lui Trump nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Insider

Într-o declarație furnizată pentru NBC News, Eric Trump a declarat:

„Ca și companie, am făcut eforturi uriașe pentru a evita chiar și aparența unui conflict de interese, nu din cauza vreunei cerințe legale, ci din cauza respectului pe care îl avem față de funcția prezidențială”, adăugând că firma „a donat în mod voluntar toate profiturile obținute din patronajul guvernelor străine la proprietățile noastre înapoi la Trezoreria Statelor Unite, în fiecare an”.

Anterior, Comitetul de supraveghere a estimat că hotelul lui Trump din capitala țării a primit peste 3,75 milioane de dolari de la guverne străine în perioada 2017-2020.

Spre deosebire de unii dintre predecesorii săi, Trump a refuzat să se despartă de imperiul său de afaceri atunci când a devenit președinte și i-a pus pe fiii săi să preia operațiunile de zi cu zi. Decizia a dus la îngrijorări generalizate privind conflictele de interese, pe care Comitetul de supraveghere continuă să le investigheze. 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola