Triumful regizorului român denunțat la Securitate de Besoiu și Beligan

 

Premiera filmului "Pădurea spânzuraţilor", ecranizare a romanului omonim al lui Liviu Rebreanu, cu un scenariu scris de Titus Popovici, s-a întâmplat acum 55 de ani, pe 16 martie 1965.

Filmul a făcut mare vâlvă după de a câștigat premiul pentru regie la Festivalul de Film de la Cannes din același an.

Premiul pentru regie a fost o premieră pentru filmul românesc. Regizorul italian Giuseppe de Santis (1917-1997) spunea despre filmul confratelui său român: „Am iubit acest film, în care am descoperit cu uimire scene pe care le consider demne de o antologie cinematografică.”

De asemenea, imaginea, semnată de operatorul Ovidiu Gologan, a fost răsplătiă, cu marele premiu de specialitate al UNIATEC, la Milano, şi cu premiul pentru imagine la Festivalul Mamaia.

Distribuţia filmului a cuprins mari nume ale scenei şi filmului din ţara noastră, precum: Liviu Ciulei, Victor Rebengiuc, Anna Szeles, Ştefan Ciubotăraşu, Ion Caramitru, Gina Patrichi, Emil Botta ş.a.

Omul și artistul

Liviu Ciulei s-a născut pe 7 iulie 1923 în București și a murit pe 25 octombrie 2011 la München, trupul său fiind incinerat.

A fost regizor, actor, scenograf, arhitect și profesor universitar.

A studiat teatrul la Conservatorul Regal de Muzică și Teatru din București, apoi arhitectura.

A debutat ca actor în 1945, la Teatrul Mic în piesa „Încătușarea”.

Ulterior s-a alăturat echipei Teatrului Municipal din București, (mai târziu numit Teatrul Bulandra), unde a debutat ca regizor în 1957, punând în scenă „Omul care aduce ploaia” de Richard Nash.

În 1961 a devenit celebru pentru o punere în scenă total originală a piesei „Cum vă place a lui Shakespeare”.

A fost peste 10 ani director artistic al Teatrului Bulandra, între anii 1963 și 1974, de unde a fost îndepărtat de cenzura comunistă în urma scandalului cu premiera „Revizorul”, montată de Lucian Pintilie, care a fost interzisă de a mai fi reprezentată după doar câteva spectacole.

În perioada regimului comunist, Liviu Ciulei a fost urmărit și denunțat la Securitate de către Ion Besoiu și a avut reclamații făcute de către Radu Beligan la aceeași instituție.

Liviu Ciulei a debutat în SUA în 1974, La Arena Stage din Washington.

A părăsit România în anul 1980 și a lucrat în multe țări din Europa, precum și în Statele Unite ale Americii, Canada și Australia. A fost director artistic al teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, Minnesota (Statele Unite), iar din 1986, profesor de teatru la Columbia University și New York University în New York City.

S-a întors în țară după 1989, regizând o serie de piese celebre. A fost numit Director de Onoare al Teatrului Bulandra.