Papa Benedict al XVI-lea a anunțat pe 11 februarie 2013 că se va retrage în 28 februarie din funcția de suveran pontif, fiind, conform ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung, primul papă din Evul Mediu până în prezent care a ales să renunțe la acest oficiu.
Într-un discurs în limba latină, ținut în fața Consistoriului (întâlnirea formală a tuturor cardinalilor Bisericii Catolice) a declarat că în urma examinării conștiinței și-a dat seama că puterile sale nu mai sunt adecvate din cauza vârstei pentru îndeplinirea misiunii pontificale. Conclavul din 2013 a avut loc înainte de Paști.
Papa Benedict al XVI-lea și-a ales ca loc de retragere definitivă din viața publică mănăstirea „Mater Ecclesiae”, a cărei renovare a inițiat-o din noiembrie 2012. Totuși, la data de 28 februarie 2013, lucrările la mănăstire (aflată la nici 200 m de Bazilica Sfântul Petru din Roma) nefiind terminate, fostul papă s-a mutat provizoriu la reședința de vară a papilor de la Castel Gandolfo.
93 de ani
Papa emerit Benedict al XVI-lea a împlinit joi 93 de ani fără vizite, ca măsură de precauţie în contextul epidemiei de coronavirus, şi rugându-se pentru bolnavii de COVID-19.
„O petrecere fără vizite din cauza pandemiei, dar înconjurat de afecţiune, cu rugăciuni şi gândurile îndreptate spre cei care au avut de suferit din cauza pandemiei de coronavirus”, a explicat secretarul său personal, Georg Gänswein, pentru media italiene, citate de Agerpres.
Totuşi, a continuat Gänswein, el a primit multe telefoane de felicitare, mai ales de la fratele său Georg (96 de ani) care în alţi ani obişnuia să-l viziteze la mănăstirea din interiorul Vaticanului unde papa emerit locuieşte după ce a renunţat la pontificat în februarie 2013.
„Sunt multe mesajele de felicitare care vin prin poştă sau e-mail”, a explicat Georg Gänswein. El a asigurat că Benedict al XVI-lea este informat constant despre evoluţia pandemiei şi se roagă în fiecare zi pentru cei afectaţi de coronavirus.
Potrivit lui, papa emerit este profund tulburat de decesele provocate de coronavirus în rândul preoţilor, medicilor şi infirmierilor, în special în nordul Italiei, şi urmăreşte „cu preocupare” situaţia, dar le cere credincioşilor să nu îşi piardă „speranţa”.
Nici papa Francisc
Joseph Raztinger a primit de ziua de naştere o voluminoasă biografie a sa scrisă de jurnalistul german Peter Seewald, care va fi publicată la 4 mai.
Nici papa Francisc, care era unul dintre invitaţii obişnuiţi ai lui Benedict al XVI-lea, nu a venit azi să-l viziteze.
În afară de fratele său Georg, în alţi ani veneau la ziua lui de naştere reprezentanţi din Bavaria sa natală, care îi aduceau bere şi îi cântau muzică tradiţională. Însă din cauza epidemiei de coronavirus anul acesta a fost imposibil, a încheiat Georg Gänswein.