Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Trimisul lui Lula se întâlnește cu Zelenski după comentarii care au stârnit furie
Articole online

Trimisul lui Lula se întâlnește cu Zelenski după comentarii care au stârnit furie

Lula și Zelenski

Trimisul lui Lula se întâlnește cu Zelenski după comentarii care au stârnit furie

Consilierul Celso Amorim, care este fost ministru de externe, a declarat pentru ziarul brazilian O Globo după întâlnire că Zelenski a înțeles că președintele Luiz Inácio Lula da Silva lucrează pentru pace, potrivit AP

Cotidianul Folha de S.Paulo l-a citat pe Amorim spunând că dialogul său cu oficialii ucraineni a fost pozitiv și a creat încredere și că a ajutat la explicarea obiectivelor Braziliei pentru pace.

Ministerul de Externe al Braziliei a trimis întrebările despre întâlnirile lui Amorim de la The Associated Press către președinție, care nu a comentat imediat.

Lula a cerut o încetare a focului și a propus un club de națiuni, inclusiv Brazilia, pentru a media pacea

În același timp, el a refuzat să furnizeze arme Ucrainei, a făcut comentarii prin care atribuie o parte din vină Ucrainei pentru invazia Rusiei și a spus că SUA și Europa stimulează luptele. Comentariile sale au fost criticate de toate aceste părți și au ridicat semne de întrebare cu privire la imparțialitatea Braziliei în orice eventuale discuții de pace.

Luna trecută, Amorim a făcut o călătorie discretă la Moscova și s-a întâlnit cu președintele Vladimir Putin. Iar Lula l-a primit ulterior pe ministrul de externe al lui Putin, Serghei Lavrov, în capitala Brasilia, oficialul aflat în vizită exprimându-și recunoștința față de Brazilia pentru „înțelegerea excelentă a genezei acestei situații”.

În urma întâlnirii, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, John Kirby, a criticat abordarea Braziliei față de război și faptul că s-a întâlnit cu Putin și Lavrov în persoană, în timp ce a vorbit cu oficialii ucraineni doar prin telefon.

Criticii au susținut că poziția Braziliei urmărește să evite confruntarea cu Rusia, care este un furnizor cheie de îngrășăminte pentru plantațiile sale de soia.

Amorim s-a întâlnit miercuri și cu ministrul adjunct al afacerilor externe al Ucrainei, Andrij Melnyk, care a postat pe Twitter o fotografie cu cei doi.

„Brazilia poate juca un rol important pentru a opri agresiunea rusă și pentru a ajunge la o pace durabilă și dreaptă”, a scris Melnyk.

Registration

Aici iti poti reseta parola