Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Trei bărbați au fost condamnați la închisoare pe viață pentru doborârea avionului de pasageri MH17 și uciderea a 298 de persoane, dar s-ar putea să nu fie prinși niciodată
Articole online

Trei bărbați au fost condamnați la închisoare pe viață pentru doborârea avionului de pasageri MH17 și uciderea a 298 de persoane, dar s-ar putea să nu fie prinși niciodată

avion

Trei bărbați au fost condamnați la închisoare pe viață pentru doborârea avionului de pasageri MH17 și uciderea a 298 de persoane, dar s-ar putea să nu fie prinși niciodată

Tribunalul districtual de la Haga i-a condamnat pe rușii Igor Girkin și Serghei Dubinskiy și pe ucraineanul Leonid Kharchenko, pentru uciderea celor 298 de persoane care se aflau la bordul zborului MH17 al companiei Malaysian Airlines, potrivit mai multor rapoarte. Un alt rus care a fost acuzat, Oleg Pulatov, a fost achitat pe baza lipsei de probe.

Toate cele patru persoane au fost absente din sala de judecată în timpul verdictului de joi și au fost absente de la începutul procesului în 2020, potrivit unui raport Euronews.

Având în vedere că cei condamnați sunt în prezent fugari, este posibil ca cei trei bărbați să nu fie prinși niciodată și să nu își ispășească pedeapsa în închisoare, se arată în raport. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, Girkin, Dubinskiy și Kharchenko au fost, de asemenea, condamnați să plătească 60 de milioane de euro ca despăgubiri rudelor victimelor.

MH17, o aeronavă Boeing 777, zbura între Amsterdam și capitala Malaeziei, Kuala Lumpur, la 17 iulie 2014, când a fost lovit de o rachetă de fabricație rusească în timp ce se deplasa la altitudine de croazieră deasupra regiunii Donetsk, controlată de separatiștii pro-ruși, în estul Ucrainei.

Racheta a fost furnizată de armata rusă forțelor separatiste pro-Moscova, a confirmat tribunalul olandez

„Instanța este de părere că MH17 a fost doborât prin lansarea unei rachete BUK de pe un câmp agricol din apropierea Pervomaisk, ucigând toți cei 283 de pasageri și 15 membri ai echipajului”, a declarat judecătorul Hendrik Steenhuis, potrivit Reuters.

Liderii mondiali au acuzat Moscova pentru tragedie, iar președintele rus Vladimir Putin a încercat să arunce responsabilitatea asupra Kievului. Incidentul a alimentat și mai mult tensiunile dintre cele două țări, care se află în prezent în război. Verdictul de joi a fost întâmpinat imediat cu laude de către liderii ucraineni.

„Decizie importantă a tribunalului de la Haga. Primele sentințe pentru autorii doborârii #MH17. Tragerea la răspundere este de asemenea crucială, deoarece sentimentul de impunitate duce la noi crime. Trebuie să risipim această iluzie. Pedeapsa pentru toate atrocitățile de atunci & acum ale FR este inevitabilă”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că verdictele „trimit un mesaj Rusiei: nicio minciună nu poate ajuta să scape de justiție. Toți criminalii din lanțul de comandă rusesc vor fi trași la răspundere”.

Registration

Aici iti poti reseta parola