Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Răspunsul exagerat al Ucrainei la explozia fatală a unei rachete în Polonia i-ar putea afecta credibilitatea într-un moment crucial al războiului
Articole online

Răspunsul exagerat al Ucrainei la explozia fatală a unei rachete în Polonia i-ar putea afecta credibilitatea într-un moment crucial al războiului

zelenski

Răspunsul exagerat al Ucrainei la explozia fatală a unei rachete în Polonia i-ar putea afecta credibilitatea într-un moment crucial al războiului

La o zi după ce o rachetă a lovit Polonia, aliat al NATO, și a ucis două persoane, înalți oficiali occidentali au declarat miercuri că incidentul a fost probabil cauzat de sistemele de apărare aeriană ucrainene care se apărau de atacurile rusești, contrazicând afirmațiile ucrainene.

„Analiza noastră preliminară sugerează că incidentul a fost probabil cauzat de o rachetă de apărare aeriană ucraineană trasă pentru a apăra teritoriul ucrainean împotriva atacurilor cu rachete de croazieră rusești”, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „Dar lăsați-mă să clarific”, a continuat el, „nu este vina Ucrainei. Rusia poartă responsabilitatea finală, deoarece își continuă războiul ilegal împotriva Ucrainei”.

Rapoartele privind o explozie mortală în estul Poloniei, chiar peste granița ucraineană, au apărut marți, în timp ce forțele rusești au lansat un baraj de rachete vizând infrastructura critică a Ucrainei. Unele instituții media au relatat la momentul respectiv că racheta era rusă sau fabricată de Rusia, dar oficialii americani de la Departamentul de Stat și Pentagon au declarat că nu au putut confirma nimic, precizând doar că investighează incidentul.

„Rusia promovează acum o teorie a conspirației conform căreia ar fi fost o rachetă a apărării antiaeriene ucrainene care ar fi căzut pe teritoriul Poloniei. Ceea ce nu este adevărat”, a declarat marți ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba. „Nimeni nu ar trebui să cumpere propaganda rusă sau să îi amplifice mesajele”. El a adăugat că „această lecție ar fi trebuit să fie învățată de mult timp de la doborârea #MH17”, o referire la doborârea unui avion de pasageri deasupra estului Ucrainei în 2014.

Marți, Zelenski a calificat lovitura din Polonia drept un „atac rusesc la adresa securității colective”, iar într-un discurs de miercuri dimineață, el a numit incidentul un „atac cu rachete” rusesc și a declarat separat că cetățeni polonezi au fost uciși din cauza „terorii rachetelor rusești”.

„Lovituri pe teritoriul [polonez] – nu un accident, ci un „bună ziua” planificat în mod deliberat din partea FR, deghizat ca o „greșeală”. Se întâmplă când răul rămâne nepedepsit & politicienii se angajează în ‘pacificarea’ agresorului. Regimul Ru-terorist trebuie să fie oprit. Condoleanțe rudelor victimelor”, a declarat Mykhailo Podolyak, un consilier al lui Zelenski.

Unii oficiali europeni s-au alăturat la rândul lor în a pune imediat incidentul pe seama rachetelor rusești. Ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks, a declarat că „regimul criminal rus a lansat rachete care nu vizează doar civili ucraineni, ci au aterizat și pe teritoriul NATO din Polonia”.

Miercuri, oficialii au respins afirmațiile potrivit cărora racheta a fost deliberată – sau chiar trasă de forțele rusești

„Forțele ucrainene, care au contracarat un atac masiv al Rusiei, și-au lansat ieri rachetele pentru a doborî rachetele rusești. Există multe indicii că una dintre aceste rachete a căzut pe teritoriul polonez, fără nicio intenție din partea niciuneia dintre părți”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki, potrivit unui tweet al Cancelariei prim-ministrului Poloniei.

Stoltenberg a reluat aceste remarci, afirmând că incidentul a fost probabil rezultatul sistemului de apărare aeriană al Ucrainei care apără țara și că o anchetă este în curs de desfășurare.

„Nu avem niciun indiciu că acesta a fost rezultatul unui atac deliberat și nu avem niciun indiciu că Rusia pregătește acțiuni militare ofensive împotriva NATO”, a declarat el.

Odată cu noile informații prezentate de liderii occidentali, comentariile anterioare ale Ucrainei cu privire la incident ar putea avea un impact negativ asupra credibilității țării într-un moment crucial al războiului.

Forțele Kievului au executat contraofensive de succes în nord-est și sud și au capturat recent Kherson – o victorie timpurie a Rusiei, care a fost sub ocupație rusească în cea mai mare parte a războiului. 

Aceste realizări nu sunt doar victorii pe câmpul de luptă, ci și victorii propagandistice majore care ajută Ucraina să obțină sprijin pentru războiul său împotriva Rusiei. Observațiile potrivit cărora agresiunea rusă împotriva Ucrainei a fost cauza care a stat la baza incidentului mortal din Polonia ar putea fi, de asemenea, văzute ca atare, dar o reacție exagerată a Ucrainei și respingerea preocupărilor valide drept teorii ale conspirației ar putea să-i slăbească credibilitatea într-un moment în care au fost ridicate întrebări cu privire la importanța continuării ajutorului.

Republicanii, care au sugerat că ar putea lua măsuri pentru a întrerupe sau reduce ajutorul acordat Ucrainei, tocmai au preluat din nou controlul Camerei Reprezentanților din SUA.

Miercuri seară, Zelenski a revenit asupra remarcilor sale anterioare și a declarat că nu are „nicio îndoială” că „nu a fost racheta noastră sau lovitura noastră de rachetă”, potrivit Financial Times. În replică, un oficial NATO a declarat pentru ziar: „Acest lucru devine ridicol. Ucrainenii distrug încrederea [noastră] în ei. Nimeni nu dă vina pe Ucraina și ei mint în mod deschis. Acest lucru este mai distructiv decât racheta”.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola