Evenimentul Istoric > Articole online > Trei angajați ai TVR, înregistrați de Securitate. ” Practic, televiziunea românească nu mai există!”
Articole online

Trei angajați ai TVR, înregistrați de Securitate. ” Practic, televiziunea românească nu mai există!”

Un moment important de turnură a fost în vara lui 1982, când România Socialistă a luat surprinzătoarea decizie de a nu mai difuza meciurile de la Campionatul Mondial de Fotbal din Spania. Pe scurt, una dintre consecințe a fost că oamenii s-au orientat spre posturile străine, care difuzau meciurile.

Deja programele tot mai slabe ale TVR făcuseră mulți români să urmărească posturile străine, dar fotbalul a transformat acest obicei într-un sport național. Ce posturi străine se prindeau? Bulgarii, moldovenii, sârbii și ungurii. Nu erau mari programe, dar tot era mai mult și mai interesant decât ce aveam noi pe antenă.

Consecințele acestei ”interferențe” de unde este perfect ilustrată de un episod pe care îl descriem cu ajutorul unui raport al Securității.

Este un extras dintr-o notă a Securității privind interceptarea unei convorbiri între trei salariați ai Televiziunii Române, notați ca ”Geta”, ”Tavi” și ”P”. Discuția a fost transcrisă pe 18 ianuarie 1985 și apare în studiul ”(Post)Socialist Televison Against the Grain of Politics” al Danei Mustață, profesoară la Universitatea din Groningen.

Reproduc din studiu:

„Tavi” spune că în centrele culturale din capitala există mii de cereri pentru înființarea cursurilor de limbă bulgară. (aici trebuie spus că la bulgari până și filmele erau dublate, așa că vorbitorii de engleză puteau doar citi pe buzele personajelor ce aveau de spus n.n.)

”Geta”a adăugat: „S-au asociat mai mulți pentru a putea cumpăra dicționarul bulgar-român!”

„P”: „Foarte interesant!”

„Tavi”: „Ascultă! Doar un nucleu din mijlocul țării este obligat să vizioneze programe de televiziune românești. Pentru restul: întregul Ardeal urmărește ungurii, întregul Banat urmărește sârbii, întreg sudul Munteniei urmărește bulgarii și întreaga Moldova urmărește rușii. Practic, televiziunea românească nu mai există! În mod ironic, bulgarii chiar și-au deschis programele de două ori spunând: „Dragi spectatori bulgari și români!”

„Geta”: „Se distrau! Da! În plus, bulgarii aveau ceva publicitate pentru piețele lor, ceva grozav! Arăta special! „

„Tavi”: „În Ardeal se desfășoară un proces de ungurificare și un proces de rusificare în Moldova, acest lucru este extraordinar! Toate din cauza televiziunii!

„Geta”: „Așa denaționalizezi o națiune!”

Citește și un material despre un interviu acordat TVR de profesorul Dana Mustață despre misterioasa telecomandă care putea opri oricând transmisia televiziunii naționale. Află cine manevra această telecomandă:

AICI

Foto: Facebook TVR

Registration

Aici iti poti reseta parola