Evenimentul Istoric > Articole online > Operațiunea ”Malicius”, de control total al TVR și al telespectatorilor săi. Telecomanda din turnul televiziunii care putea opri Revoluția
Articole online

Operațiunea ”Malicius”, de control total al TVR și al telespectatorilor săi. Telecomanda din turnul televiziunii care putea opri Revoluția

Afirmația care pare ruptă din filmele de spionaj a fost făcută în ultimul episod, al 17-lea, din excepționalul serial de documentare ”1989 – Decembrie Roșu”, produs de TVR și realizat de Cornel Mihalache și Răzvan Butaru.

În acest episod istoricul Dana Mustață, de la Universitatea din Groningen, explică faptul că TVR era supusă în ultimii ani ai comunismului unei operațiuni ample de control numită ”Malicius”. Acțiunea era vastă, vizând controlul total a emisiilor, dar și al informațiilor care veneau înspre singura televiziune românească din acea perioadă.

Aveți mai jos extrasul din episodul difuzat duminică seară pe TVR1, dar câteva lucruri trebuie spuse înainte de a îl urmări.

Pe 21 decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu a impus organizarea unui miting de solidaritate. Intervievat în film, Dan Petrescu, participant la acea adunare, spune că la un moment dat s-a auzit un vuiet ”nenatural”, lumea intrând în panică. Tot în documentar, citându-se rechizitoriul Revoluției, se explică zgomotul, care a declanșat practic revoltele din București și apoi din restul țării, printr-o tehnică a unei unități militare.

Este momentul de derută al lui Ceaușescu, atât de difuzat în ultimii 30 de ani. Tocmai din acest moment intervine mirarea istoricului Dana Mustață. Ea spune că operatorii de la evenimente transmise în direct erau instruiți ca, dacă se petrecea vreun eveniment neplăcut conducerii ”de partid și de stat”, să mute camera spre alt punct. Pe 21 decembrie nu au făcut asta, noi avem imaginile cu deruta de la balconul CC pentru că ei au filmat în continuare, în ciuda regulilor.

Mai mult, Dana Mustață spune pe film că la etajul al 11-lea din turnul TVR era o încăpere de unde, cu o telecomandă, putea fi oprită oricând emisia televiziunii. Ca un amănunt în plus, Răzvan Butaru, realizatorul acestui episod, mi-a spus că această telecomandă era păzită de funcționari ai Ministerului Telecomunicațiilor.

Când a început agitația, emisia nu a fost întreruptă imediat de la TVR, ci s-a oprit abia când a căzut transmisia din piață.

Acest moment de degringoladă a fost ca un semn de îmbărbătare pentru întreaga țară.

Practic, din acel moment toți au știut că Nicolae Ceaușescu poate să cadă! Și furia nu a mai putut fi oprită nici cu mitralierele.

Episodul integral în puteți vedea Aici: ”1989 – Decembrie Roșu” Episodul 17

Registration

Aici iti poti reseta parola