Totul despre Storojineț, județul pierdut al României Mari

 

Județul Storojineț, așezat la granița dinspre Polonia, era unul dintre cele cinci județe ale Bucovinei. Cu o suprafață de 2.653 km², fiind unul dintre cele mai mici județe ale României Mari.

Satul, astăzi orașul Vișnița (Vijnița), este creația familiei Tăutul, care este des menționată în istoria Moldovei, unde s-a distins prin destoinicie  și curaj. În satul Davideni petrece astăzi geneologistul Sever Zota, care în fermecătorul său castel caută liniște după o viață plină de muncă și de creație  științifică.

În Storojineț, capitală județului, se găsește conacul lui Iancu Flondor, care n-a fost numai un mare luptător  în vremuri de răstriște, ci președintele constituantei care a votat unirea Bucovinei cu România.

Industrie

68 mori, 18 fabrici de spirt, 1 de surogat de cafea, (Carapciu –pe -Siret), 2 de lichior (Storojinet), 2 de unt, (Adâncata și Bănila-pe Siret), 1 de dojdie comprimată (Carapciu- pe-Siret), 1 distilerie de spirt (Milie), 2 țesătorii (Storojinet și Vijnita),1 fabrică de glucoză și scrobeală (Slobozia- Bănila), 3 de săpun (Storojinet, Vijnita și Ciornohuzi), 3 de pielărie (2 la Storojinet și 1 la Rastoace), 25 de cherestea, 1 de mobile (Bănila-pe –Siret) 1 de placaj (Crasna-Ilschi) și 2 cariere de var (Crasan-Ilschi și la Crasna Purnei).

Din întreprinderile de mai sus, următoarele au un capital social sau un capital investit de 5.000.000 lei și peste. Fabrică de surogat de cafea a șoc. « Grigorcea », Carapciu-pe –Siret (înv.9), Fabrică de spirt Simion Auslander, Cireș (înv. 5), Fabrică de spirt și drojdie comprimată « Grigorcea », Carapciu-pe-Siret (înv.7), Fabrică de glucoză și scrobeală a șoc. « Soare », Slobozia- Bănila (șoc. 16, înv. 17), Fabrică de cherestea a șoc.  “Industria silvică din Bucovina”, Crasna –Ilschi (șoc 15, înv. 229 și Fabrică de cherestea Felix și Mihael Adelsberg (înv.7).

Stațiuni climatice, balneare, turism 

Ciudeiu – stațiune climatică de interes local, situată în regiunea dealurilor. Locuințe la țărani. Gara locală pe linia  Carapciu-pe –Siret – Ciudeiu.

Cosciuia – mic cătun așezat între dealuri, la 20 km de Ciudeiu și vizitat în timpul verii pentru aerul curat și climă plăcută pe care o are. Gara locală pe linia Ciudeiu-Cosciuia.

Vișnița și Vișnicioara – stațiuni climatice situate în regiunea munților. Ambele în curs de organizare, nu au deocamdată decât o limitată valoare locală. Gara la Vișnița pe linia Grigore Ghica Vodă – Vijnita.

 

Sursa: http://romaniainterbelica.memoria.ro/ – Informațiile și datele prezentate sunt reproduse parțial după Volumul II, Țara Românească, al Enciclopediei României, editura Imprimeriei Naționale, 1938, lucrare elaborată sub conducerea prof. Dimitrie Gusti