Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Totul despre Storojineț, județul pierdut al României Mari
Articole online

Totul despre Storojineț, județul pierdut al României Mari

Satul, astăzi orașul Vișnița (Vijnița), este creația familiei Tăutul, care este des menționată în istoria Moldovei, unde s-a distins prin destoinicie  și curaj. În satul Davideni petrece astăzi geneologistul Sever Zota, care în fermecătorul său castel caută liniște după o viață plină de muncă și de creație  științifică.

În Storojineț, capitală județului, se găsește conacul lui Iancu Flondor, care n-a fost numai un mare luptător  în vremuri de răstriște, ci președintele constituantei care a votat unirea Bucovinei cu România.

Industrie

68 mori, 18 fabrici de spirt, 1 de surogat de cafea, (Carapciu –pe -Siret), 2 de lichior (Storojinet), 2 de unt, (Adâncata și Bănila-pe Siret), 1 de dojdie comprimată (Carapciu- pe-Siret), 1 distilerie de spirt (Milie), 2 țesătorii (Storojinet și Vijnita),1 fabrică de glucoză și scrobeală (Slobozia- Bănila), 3 de săpun (Storojinet, Vijnita și Ciornohuzi), 3 de pielărie (2 la Storojinet și 1 la Rastoace), 25 de cherestea, 1 de mobile (Bănila-pe –Siret) 1 de placaj (Crasna-Ilschi) și 2 cariere de var (Crasan-Ilschi și la Crasna Purnei).

Din întreprinderile de mai sus, următoarele au un capital social sau un capital investit de 5.000.000 lei și peste. Fabrică de surogat de cafea a șoc. « Grigorcea », Carapciu-pe –Siret (înv.9), Fabrică de spirt Simion Auslander, Cireș (înv. 5), Fabrică de spirt și drojdie comprimată « Grigorcea », Carapciu-pe-Siret (înv.7), Fabrică de glucoză și scrobeală a șoc. « Soare », Slobozia- Bănila (șoc. 16, înv. 17), Fabrică de cherestea a șoc.  “Industria silvică din Bucovina”, Crasna –Ilschi (șoc 15, înv. 229 și Fabrică de cherestea Felix și Mihael Adelsberg (înv.7).

Stațiuni climatice, balneare, turism 

Ciudeiu – stațiune climatică de interes local, situată în regiunea dealurilor. Locuințe la țărani. Gara locală pe linia  Carapciu-pe –Siret – Ciudeiu.

Cosciuia – mic cătun așezat între dealuri, la 20 km de Ciudeiu și vizitat în timpul verii pentru aerul curat și climă plăcută pe care o are. Gara locală pe linia Ciudeiu-Cosciuia.

Vișnița și Vișnicioara – stațiuni climatice situate în regiunea munților. Ambele în curs de organizare, nu au deocamdată decât o limitată valoare locală. Gara la Vișnița pe linia Grigore Ghica Vodă – Vijnita.

 

Sursa: http://romaniainterbelica.memoria.ro/ – Informațiile și datele prezentate sunt reproduse parțial după Volumul II, Țara Românească, al Enciclopediei României, editura Imprimeriei Naționale, 1938, lucrare elaborată sub conducerea prof. Dimitrie Gusti

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola