Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Tommies: A apărut acest termen pentru soldații britanici în timpul Primului Război Mondial?
Articole online

Tommies: A apărut acest termen pentru soldații britanici în timpul Primului Război Mondial?

Tommies

Tommies: A apărut acest termen pentru soldații britanici în timpul Primului Război Mondial?

„Tommy” este un argou pentru un soldat care a servit în armata britanică. Deși originile termenului sunt contestate, acesta a fost adesea asociat cu soldații din secolul al XIX-lea și cu cei care au servit în Primul Război Mondial. În timpul Marelui Război, numele a fost folosit cel mai des. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, a ieșit din limbajul comun, iar acum este folosit ca o modalitate de a arăta admirație și respect pentru cei care au luptat în Marele Război.

Legenda spune că, în tranșee, trupele inamice îl strigau pe Tommy prin No Man’s Land, căutând să vorbească cu un soldat britanic.

Cine a fost Tommy Atkins?

Dezbaterea cu privire la motivul și momentul în care soldații britanici au început să fie numiți „Tommy” continuă. Muzeele Imperiale de Război au găsit ceea ce pare a fi cea mai veche înregistrare scrisă a numelui Tommy Atkins, într-o scrisoare datând din 1743.

La acea vreme, Jamaica se afla sub dominație britanică, iar hainele roșii purtate de britanici le adusese deja o altă poreclă, „Thomas Lobsters”. Scrisoarea în care soldații erau numiți „Tommy Atkins” a fost trimisă la Biroul de Război britanic, pentru a raporta o revoltă în rândul mercenarilor.

În scrisoare scria: „Cu excepția celor din America de Nord, voi, pușcașii marini și Tommy Atkins, v-ați comportat splendid”.

A luptat Thomas Atkins în timpul Campaniei din Flandra?

Una dintre cele mai populare teorii din spatele modului în care Tommies și-a primit porecla vine de la Arthur Wellesley, primul Duce de Wellington. Wellesley nu avea să inventeze porecla pentru soldații britanici decât mai târziu în viață, dar un militar, în special, a rămas cu el suficient de mult timp pentru a inspira termenul atunci când a venit momentul.

În 1794, Wellesley a comandat Regimentul 33 de infanterie în sângeroasa luptă corp la corp din Bătălia de la Boxtel. În urma luptei crâncene, a mers pe câmpul de luptă și a observat că cel mai bun om de arme, soldatul Thomas Atkins, zăcea îngrozitor de rănit. Când s-a apropiat, soldatul s-a uitat la Wellesley și i-a spus: „Este în regulă, domnule, totul într-o zi de muncă”.

A murit la scurt timp după aceea.

Se pare că acest lucru a rezonat cu Wellesley. El a menționat numele soldatului în 1843, când se presupune că a sugerat ca acesta să devină porecla unui brav militar britanic.

Tommies a împânzit paginile documentelor de infanterie

O teorie care pare să o infirme pe cea atribuită lui Wellesley datează din 1815. La acea vreme, Ministerul de Război britanic era în căutarea unui nume care să funcționeze atât ca termen generic, cât și ca spațiu de manevră pe documentele de probă ale infanteriei. După câteva deliberări, a fost ales „Tommy Atkins”.

Atunci când un recrut nu-și putea semna numele pe actele de înrolare, acesta marca pagina și „Tommy Atkins” lua locul lui. Pentru a arăta cum se completează corect formularul, numele a fost tipărit în fiecare detaliu de serviciu de probă din Registrul de evidență a soldaților.

Această teorie a devenit cea mai larg acceptată printre cercetători cu privire la modul în care soldații britanici au ajuns să fie numiți Tommies.

Un alt „Tommy Atkins” a fost renumit pentru curajul său

Indiferent dacă numele lor real era sau nu Tommy Atkins, au existat de-a lungul istoriei destul de mulți care au câștigat notorietate pentru curajul lor. Un astfel de caz a fost cel al unui soldat implicat în Rebeliunea indiană din 1857.

Presupusul Tommy Atkins servea în cadrul Regimentului 32 de infanterie când a izbucnit revolta. Angajat să își servească țara, a rămas la postul său, în ciuda rugăminților camarazilor săi de a-i însoți în retragerea lor spre reședința britanică. Ulterior, a fost copleșit de forțele de atac și a fost ucis.

Această relatare nu a fost consemnată până în 1900, când capelanul armatei britanice, Rev. E.J. Hardy, a scris despre rebeliune. El a explicat că: „Se întâmpla ca numele lui să fie Tommy Atkins și astfel, pe tot parcursul Campaniei de Revoltă, atunci când se făcea o faptă îndrăzneață, se spunea că făptașul era „un Tommy Atkins obișnuit”.”

Vremea lui Tommies a luat sfârșit

Oricât de populară a fost Tommies, porecla a ieșit în mare parte din uz. Harry Patch a devenit cunoscut sub numele de „Ultimul Tommy”, deoarece a fost ultimul soldat britanic supraviețuitor care a luptat în tranșee în Primul Război Mondial. A trăit la vârsta de 111 ani, în 2009. Acum, doar soldații privați din Regimentul de Parașutiști al armatei britanice au o poreclă care seamănă cu porecla: „Toms”.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola