Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Titanozaurul ieșea din ou cu un corn ca al rinocerului
Articole online

Titanozaurul ieșea din ou cu un corn ca al rinocerului

Craniul fosilizat al unei specii de titanozaur, de acum 80 de milioane de ani, anterior necunoscută, arată cornul în detalii remarcabile.

„Conservarea dinozaurilor embrionari păstrați în ouă este extrem de rară”, a spus co-autorul studiului, Dr. John Nudds. „Imaginați-vă uriașii din Jurassic Park și luați în calcul că craniile copiilor lor, în interiorul ouălor, au doar câțiva centimetri lungime”, mai spune Nudds în revista Current Biology, care a publicat studiul.

După examinarea „exemplarului uimitor”, cercetătorii suspectează acum că dinozaurii gigantici au folosit coarnele pentru a ieși din ouă.

„Am reușit să reconstituim craniul embrionar înainte de eclozare”, a adăugat Nudds.

„Embrionii aveau o anatomie craniofacială specială, care precede transformarea post-natală a craniului la sauropodii adulți. O parte a craniului acestor sauropode embrionare a fost extinsă într-un bot alungit sau corn, astfel încât să posede o forță mai mare”.

Craniul fosilizat a fost aproape pierdut pentru știință, relatează LiveScience. A fost scos prin contrabandă din Argentina și vândut în 2001 la o licitație în Tucson, Arizona, ajungând la co-autorul studiului Terry Manning.

Manning s-a gândit să vândă embrionul la o altă licitație, potrivit unui articol din 2004 din revista Nature, dar în cele din urmă a repatriat fosila în Argentina.

Acolo, a fost analizat și se află acum la Muzeul Municipal Carmen Funes din provincia Neuquen, în Patagonia, scrie foxnews.com.

În 2015, un alt titanosaur a fost găsit în New Mexico. În 2017, cel mai vechi titanosaur cunoscut, un behemot în vârstă de 160 de milioane de ani, a fost descoperit în Franța din epoca jurasică. Cercetătorii au decretat specimenul de 76 de tone, cunoscut sub numele de Patagotitan, membru al titanosaurilor, cel mai mare dinozaur descoperit vreodată.

În 2019, a fost identificat un nou titanosaur cu o „coadă în formă de inimă”.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola