Descoperire neobișnuită a arheologilor. Cel puțin 15 cranii umane dintr-un sit neolitic din Italia ar putea reprezenta strămoșii colectivi ai grupului, deși arheologii nu sunt siguri.
Arheologii au făcut o descoperire care însumează 15 cranii umane
Oasele erau uzate și rupte, dar nu existau urme de violență, ceea ce i-a determinat pe cercetători să suspecteze că acestea au fost manipulate în mod regulat ca parte a unui ritual străvechi.
Deși oasele umane sunt adesea găsite în săpăturile arheologice din zonele de înmormântare, această colecție specială de cranii este unică deoarece a fost găsită în interiorul unei clădiri, a declarat Jess Thompson, arheolog la Universitatea Cambridge, într-un e-mail pentru Live Science.
Într-un studiu publicat pe 13 noiembrie în European Journal of Archaeology, Thompson și colegii săi au scris că movila de cranii a fost găsită în situl Masseria Candelaro, un sat preistoric din provincia italiană Puglia. Datele de radiocarbon ale unora dintre cele 400 de fragmente osoase variază între 5618 și 5335 î.Hr., sugerând că aceste cranii provin de la oameni neolitici care au murit în decursul a aproape trei secole.
Majoritatea craniilor păreau a fi de sex masculin
Masseria Candelaro era un mic sat înconjurat de șanțuri concentrice.
În interiorul satului, excavatorii au găsit un element scufundat pe care l-au numit Structura Q, care avea în interior straturi de artefacte casnice și rituale.
Ascunzătoarea craniului a fost găsită într-unul dintre straturile superioare și era ușor acoperită cu pământ, ceea ce sugerează că oasele au fost abandonate mai degrabă decât îngropate.
Ce spun arheologii despre descoperire
Având în vedere că Structura Q nu a fost un cimitir, găsirea oaselor acolo este neobișnuită, a spus Thompson.
Deoarece craniile nu prezentau urme de tăieturi sau alte dovezi de violență, echipa de cercetare a exclus posibilitatea ca acestea să fi fost capetele dușmanilor colectate ca trofee.
Mai degrabă, modul în care craniile au fost sparte sugerează că acestea au fost recuperate din morminte, adunate de descendenți și manipulate activ de-a lungul mai multor generații într-un fel de ritual al strămoșilor.