Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Therese Humbert: Escroaca Parisului care i-a făcut pe bancheri să-i împrumute șase milioane de franci
Articole online

Therese Humbert: Escroaca Parisului care i-a făcut pe bancheri să-i împrumute șase milioane de franci

Moșteniri false

În 1856, Therese Daurignac s-a născut într-o familie de țărani din Toulouse, Franța. Tatăl ei își petrecea timpul studiind alchimia. Vecinii îl vedeau deseori alergând pe câmp cu o baghetă în mână, susținând că poate controla vremea. Se pare că Therese a deprins această artă a mistificării evenimentelor de la tatăl ei.

Prima înșelătorie a făcut-o atunci când s-a căsătorit cu vărul ei primar, Frederic Humbert, fiul primarului. Cei doi s-au cunoscut când Therese lucra ca femeie de curățenie în casa lui Frederic și îi povestea cum a moștenit un castel de la mama ei decedată. Chiar dacă și-a dat seama că este o minciună, Frederic a susținut această poveste ca garanție pentru un împrumut bancar real, care le-a permis celor doi să se mute într-un castel.

Apogeul mistificării lucrurilor l-a avut în 1879, când călătorind cu trenul, aceasta l-a ajutat pe un bărbat care avea un atac de cord. Acesta i-a spus că este un milionar american pe nume Robert Henry Crawford și că îi va rămâne dator pentru totdeauna. Doi ani mai târziu, Therese a spus că a primit o scrisoare prin care i se spunea că este singurul beneficiar al testamentului său, în care era precizat că averea familiei va rămâne într-un seif până când sora mai mică a lui Therese va avea vârsta potrivită pentru a se căsători cu unul dintre nepoții lui Crawford. Therese a păstrat acest document într-o cutie.

Dorind să se îmbogățească, aceasta le-a spus bancherilor că dacă i-ar împrumuta șase milioane de franci, îi va scoate pe nepoții lui Crawford din testament și astfel va deveni moștenitoarea directă a milioane de franci, pe care îi va rambursa către aceștia. În mod absurd, bancherii au fost de acord.

Cutia care ascundea testamentul

Prin urmare, Therese a trăit o viață incredibil de elegantă, într-un apartament de pe 65 Avenue de la Grande Armee, unde periile de la toaletă aveau arcuri din satin roz, iar dulapul ei era lustruit o dată pe săptămână. Therese a trăit alături de snobii Parisului, fiind de multe ori în prezența președinților și prim-miniștrilor diferitelor state.

Când a fost pusă în discuție rambursarea sumei de șase milioane de dolari, Therese și-a rugat cei doi frați să îi înlocuiască pe nepoții lui Crawford într-un proces. În 1902, Therese a decis să fugă în Spania, iar procurorul a confiscat cutia în care era păstrat testamentul lui Therese. În fața a aproape 10.000 de oameni, acesta a deschis capacul, iar înăuntru a găsit un ziar vechi, o monedă italiană și un nasture de pantaloni.

Cei doi soți au fost arestați și condamnați la cinci ani închisoare. Therese, în vârstă de 52 de ani, a fost eliberată din închisoare din Rennes în 1908, iar soțul ei a fost eliberat din închisoare din Melun în același an. Cei doi au dispărut din istorie de parcă nu ar fi existat niciodată. La fel ca și moștenirea lor.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola