Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Tezaur de aur și bijuterii recuperat dintr-un naufragiu vechi de 366 de ani din Bahamas
Articole online

Tezaur de aur și bijuterii recuperat dintr-un naufragiu vechi de 366 de ani din Bahamas

comoara

Tezaur de aur și bijuterii recuperat dintr-un naufragiu vechi de 366 de ani din Bahamas

În efortul de a conserva ceea ce a mai rămas din navă și din încărcătura sa prețioasă, o echipă internațională de conservatori și arheologi subacvatici a lucrat pentru a recupera obiectele de pe epavă, care se află în Oceanul Atlantic la aproximativ 70 de kilometri de coasta Bahamas.

Cunoscut sub numele de Nuestra Señora de las Maravillas („Doamna noastră a minunilor” în spaniolă), galionul de 891 de tone (808 tone metrice) călătorea între Spania și Columbia în 1656 pentru a prelua o încărcătură de argint, când o eroare de navigație a făcut ca acesta să se ciocnească cu o altă navă din flota spaniolă. Accidentul a forțat nava să eșueze pe un recif de corali; se estimează că 600 dintre cele 650 de persoane aflate la bord au murit în accident, a precizat organizația într-un comunicat.

Mai mult de trei secole mai târziu, epava este împrăștiată pe 13 km de fundul oceanului

Deoarece istoricii consideră adesea Maravillas „unul dintre marile galeoane spaniole încărcate cu comori”, epava a devenit o țintă pentru jefuitori. Marea majoritate a comorii (aproximativ 3,5 milioane de obiecte) a fost jefuită între 1656 și începutul anilor 1990, potrivit Muzeului Maritim din Bahamas

Pentru a ajuta la protejarea artefactelor rămase, Allen Exploration (AllenX), o organizație specializată în descoperirea epavelor istorice, a încheiat un parteneriat cu guvernul din Bahamas pentru a recupera ceea ce a mai rămas din navă și din încărcătura sa.

„Maravillas este o parte emblematică a istoriei maritime a Bahamasului”, a declarat Carl Allen, fondatorul Allen Exploration, în comunicat.

„Epava galionului a avut o istorie grea: a fost puternic salvată de expediții spaniole, engleze, franceze, olandeze, bahamiene și americane în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea și a fost atacată fulgerător de salvatori din anii 1970 până la [începutul] anilor 1990. Atât de multe date s-au pierdut din păcate din această epavă devastată.”

În ultimii doi ani, Allen și echipa sa au reușit să recupereze o serie de obiecte din epavă, inclusiv ultimele rămășițe ale navei în sine: un balast de piatră, elemente de fixare din fier care, la un moment dat, au ținut coca împreună și o piuliță de aripă de la un instrument de navigație din bronz numit astrolab. Alte descoperiri au inclus obiecte folosite de echipaj, cum ar fi borcane din Spania, farfurii din China și Mexic, precum și obiecte personale, cum ar fi o mâner de sabie din argint, un inel cu perle, sticle de vin și patru pandantive purtate de cavalerii Ordinului Santiago, un ordin religios și militar spaniol și portughez din secolul al XII-lea.

Unul dintre pandantivele din aur prezintă un smarald columbian mare și oval și o duzină de smaralde mai mici, care ar putea reprezenta cei Doisprezece Apostoli, alături de un motiv heraldic cunoscut sub numele de Crucea Sfântului Iacob.

„Cum au supraviețuit aceste mici pandantive în aceste ape dure și cum am reușit să le găsim, este miracolul Maravillas”, a declarat Allen în comunicat.

Dar poate cea mai captivantă dintre toate descoperirile este încărcătura prețioasă pe care Maravillas o transporta: un stoc de monede de argint și aur, smaralde, ametiste și un lingou de argint de 75 de kilograme.

„Echipa AllenX examinează în prezent totul, de la ceramică la ametiste, pentru a maximiza cunoștințele pe care această epavă le poate împărtăși lumii”, a precizat organizația în comunicat.

Multe dintre obiectele recuperate de la epavă vor deveni o colecție permanentă la Muzeul Maritim din Bahamas, care a fost deschis la Freeport pe 8 august.

Registration

Aici iti poti reseta parola