Filmări noi de pe fundul mării ale epavei feribotului MS Estonia arată o gaură mare în corpul navei.
Această inițiativă a fost considerată binevenită de singurul supraviețuitor britanic de pe Estonia, arhitectul peisagist în vârstă de 61 de ani, Paul Barney, care crede că propriul său guvern are secrete întunecate ascunse în epavă.
Bănuielile sale sunt de înțeles.
Întotdeauna a fost ceva misterios cu privire la motivul pentru care Marea Britanie a fost singurul stat non-baltic care a semnat Acordul Estonia din 1995, care a desemnat epava un mormânt maritim și a interzis oricui să se apropie de el, indiferent dacă sunt scafandri curioși, anchetatori independenți sau jurnaliști nebuni.
Ceilalți semnatari – Suedia, Finlanda, Estonia, Letonia, Polonia și Rusia, ai căror cetățeni au reprezentat cea mai mare parte a morților – aveau interese naționale și geografice evidente în această problemă.
Dar Marea Britanie, care avea doar doi dintre cetățenii la bord, nu a dezvăluit niciodată dacă a avut o miză în dezastru și de ce a convenit că epava nu ar trebui niciodată vizitată.
Barney se împacă cu o poveste care implică spioni, secrete militare și acoperiri care nu ar fi deplasate în paginile unui roman al lui John le Carre.
„De mai bine de 20 de ani supraviețuitorii și familiile morților așteaptă câteva răspunsuri despre ceea ce s-a întâmplat cu adevărat”, spune Paul.
„Poate că perspectiva unei investigații adecvate va forța guvernul britanic să spună în cele din urmă adevărul despre Estonia și care a fost cu adevărat implicarea noastră.
Nu a fost un secret faptul că tehnologie militară sovietică a fost cumpărată și scoasă de acolo, prin contrabandă, după prăbușirea Uniunii Sovietice, și că Estonia a fost conducta.
De ce Marea Britanie a fost singurul stat non-baltic care a semnat tratatul care făcea epava de neatins și a interzis o anchetă adecvată asupra unuia dintre cele mai grave dezastre maritime din lume?
Este bizar.
Nu pare să existe un motiv civil posibil pentru ca Regatul Unit să semneze acest tratat.
Singura explicație poate fi militară. Nu am avut niciodată o explicație și este timpul să o avem”, a adăugat paul.
La mai bine de un sfert de secol după dezastru, el ar putea fi pe punctul de a-și vedea dorința împlinită.
Ca urmare a apelului prim ministrului estonian pentru o investigație, guvernul suedez inițiază o anchetă proprie asupra constatărilor făcute de o echipă de cineasti norvegieni în documentarul lor exhaustiv în cinci părți „Estonia: The Find That Changes Everything”, care este abia acum pe canalul Discovery + din Marea Britanie.
Documentarul arată că un raport oficial suedez a recunoscut că MS Estonia a fost folosită de forțele suedeze pentru a scoate prin contrabandă tehnologia militară rusă în afara capitalei estone Tallinn în săptămânile dinaintea scufundării.
De asemenea, conține acuzațiile făcute de șeful vamal suedez Lennart Henriksson că MI6 a fost implicat în această operațiune de contrabandă extrem de sensibilă și potențial foarte periculoasă.
Emisiunea de televiziune îl nominalizează pe agentul MI6, Richard Tomlinson, care confirmă această poveste unui jurnalist în 1998.
În emisiune, dovezile lui Tomlinson sunt susținute de un alt agent MI6 neidentificat, care a a spus că feribotul transporta informații despre un program de rachete balistice de ultimă oră din Rusia.
Acest agent a susținut, de asemenea, că rușii au avertizat Occidentul să pună capăt activităților sale de contrabandă sau o să se confrunte cu consecințe nespecificate.
Producătorii documentarului au intervievat doi martori care susțin că au văzut camioane militare și soldați care roiau în jurul MS Estonia în ziua plecării sale din Tallinn.
