Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Temeri privind un conflict total, în condițiile în care un al doilea militant palestinian a fost ucis într-un atac aerian israelian
Articole online

Temeri privind un conflict total, în condițiile în care un al doilea militant palestinian a fost ucis într-un atac aerian israelian

fasia gaza

Temeri privind un conflict total, în condițiile în care un al doilea militant palestinian a fost ucis într-un atac aerian israelian

Jihadul islamic palestinian a confirmat că Khaled Mansour, care a condus operațiunile grupului susținut de Iran în sudul teritoriului blocat, a fost ucis în bombardamentul din cursul nopții. Moartea sa vine după cea a lui Tayseer Jabari, care a fost ucis vineri la începutul operațiunii surpriză „Breaking Dawn”, cea mai gravă izbucnire de violență între militanții israelieni și palestinieni de la un scurt război din luna mai a anului trecut.

„Sângele comandantului Khaled Mansour va aprinde bătălia pentru apărarea Ierusalimului și a binecuvântatei moschei al-Aqsa… Ziua de astăzi nu va trece până când poporul nostru nu va vedea ceea ce îl liniștește și îi satisface ochii”, a declarat grupul într-un comunicat duminică dimineața devreme.

Numărul mare de vizitatori evrei la complexul sensibil al-Aqsa din orașul divizat a inflamat și mai mult tensiunile.

În total, 31 de palestinieni, printre care șase copii, precum și membri ai Jihadului Islamic, și-au pierdut acum viața în campania de bombardamente, în timp ce 13 persoane au fost tratate la spital pentru răni minore, în timp ce sute de rachete de ripostă au fost lansate spre sudul Israelului. Israelul a declarat că o rachetă rătăcită lansată de Jihadul Islamic a ucis sâmbătă mai mulți copii în Jabalia, în nordul Gaza. Jihadul Islamic nu a comentat revendicarea, în timp ce gruparea aliniată Hamas, care conduce fâșia, a acuzat Israelul de atac.

Moartea lui Khaled Mansour în Fâșia Gaza va „aprinde bătălia pentru apărarea Ierusalimului”, afirmă un grup susținut de Iran

Palestinienii și israelienii se tem de posibilitatea ca violențele să se extindă; Jihadul Islamic a lansat peste noapte rachete îndreptate spre vestul Ierusalimului, iar duminică dimineață un număr mare de vizitatori evrei au fost admiși în incinta moscheii al-Aqsa pentru a comemora distrugerea a două temple antice care se aflau cândva pe acest loc.

Zona disputată este sfântă pentru musulmani și evrei, care o numesc Muntele Templului. Neoficial, evreilor li se permite să viziteze, dar nu să se roage în acest loc. Cu toate acestea, în ultimii ani, un număr tot mai mare de vizitatori evrei, uneori rugându-se sau cu escortă de poliție, a exacerbat temerile palestiniene de lungă durată că Israelul intenționează să anexeze complexul.

Spre deosebire de Hamas, Jihadul Islamic, cea mai mică dintre cele două grupări militante principale din Fâșia Gaza, nu este împovărată cu responsabilitatea de a gestiona afacerile zilnice ale teritoriului sărăcit. Prin urmare, este privit ca o facțiune mai militantă a rezistenței, care acționează adesea independent și uneori chiar subminează autoritatea Hamas.

Dacă ultima confruntare dintre Israel și Jihadul Islamic va escalada într-un război la scară largă depinde în mare măsură de intervenția sau nu a Hamas.

Israelul a provocat pierderi semnificative Jihadului Islamic în ultimele trei zile; Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au semnalat sâmbătă că operațiunea va dura aproximativ o săptămână. Cu toate acestea, fiecare zi care trece sporește riscul de calcul greșit sau de escaladare, ceea ce ar putea atrage Hamas în luptă.

Egiptul, în mod tradițional un mediator între Israel și grupurile armate din Gaza, a făcut presiuni pentru negocieri de încetare a focului; mass-media palestiniene și israeliene au raportat duminică că discuțiile sunt în curs de desfășurare, iar transporturile de combustibil pentru alimentarea singurei centrale electrice din fâșie se speră că vor fi reluate în 24 de ore.

Violențele urmează unei săptămâni de tensiuni provocate de arestarea lui Bassem al-Saadi, comandantul suprem al Jihadului Islamic în Cisiordania ocupată, lunea trecută. Deși Jihadul Islamic nu a lansat rachete după arestarea lui Saadi, Israelul a insistat asupra faptului că grupul caută răzbunare.

Fâșia Gaza a rămas relativ liniștită de la războiul din luna mai a anului trecut, care a ucis 256 de persoane în Gaza și 14 persoane în Israel. Hamas și Israelul au purtat patru războaie și mai multe bătălii mai mici de când grupul militant a preluat controlul asupra fâșiei și a început blocada israeliano-egipteană în 2008.

Registration

Aici iti poti reseta parola