Embargoul a fost instituit împotriva câtorva state occidentale care ar fi sprijinit Israelul în Războiul de Yom Kippur, împotriva unei coaliții de țări arabe, scrie history.info.
Astfel s-a declanșat Criza petrolului din 1973, denumită și Prima criză petrolieră din octombrie 1973.
OPEC avea ca membre și Egiptul, Siria, Tunisia, reamintește RADOR.
La începutul anului 1973, Egiptul şi Siria, cu sprijinul altor ţări arabe, au lansat un atac-surpriză împotriva Israelului, în cea mai sfântă zi din calendarul evreiesc, Yom Kippur, declanşând astfel Războiul de Yom Kippur.
Deoarece Israelul a fost copleşit numeric de trupele arabe, SUA au decis ca printr-un pod aerian să trimită armament pentru completarea stocurilor israeliene.
Cu ajutorul livrărilor de armament şi muniţie de la SUA, Israelul a reuşit să oprească ofensiva ţărilor arabe şi să stabilizeze situaţia.
Ca răspuns, membrii OPEC s-au reunit îmtr-o şedinţă în Kuweit şi au decis să „pedepsească” SUA instituind embargo asupra livrărilor de petrol ţărilor care au susţinut Israelul.
Ca o consecință a embargoului, prețul petrolului a crescut de patru ori.
Evident, acest lucru a avut consecințe asupra economiilor țărilor industrializate, scrie history.info.
Prin urmare, în întreaga lume au fost introduse raționalizări. Șocul a provocat țările dezvoltate să înceapă să caute surse alternative de energie, mai scrie history.info.
O manipulare similară a volumelor de exporturi, precum și a prețului petrolului, s-ar mai putea produce în viitor, consideră sursa citată.
Chiar mai rău, rezervele de petrol se vor diminua în viitor, în timp ce solicitarea de energie este într-o creștere constantă.