Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Talibanii pun ONU în încurcătură
Articole online

Talibanii pun ONU în încurcătură

Pe de altă parte, ambasadorul fostului guvern de la Kabul a solicitat de asemenea să ia cuvântul, a anunțat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stephane Dujarric.

ONU nu a decis deocamdată cine va reprezenta această ţară la sesiunea Adunării Generale din acest an, care s-a deschis marţi la New York şi care va dura o săptămână.

Cele două cereri concurente sunt gestionate de comisia de acreditare, a adăugat Dujarric fără a preciza dacă această comisie se va întruni până luni, ultima zi în care liderii statelor membre au posibilitatea să intervină în cadrul sesiunii anuale.

Două scrisori

Pe 15 septembrie, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a primit o scrisoare din partea actualei reprezentanţe permanente a Afganistanului, semnată de ambasadorul său, Ghulam Isaczai, care apare ca şef al delegaţiei la Adunarea Generală, conform sursei citate de Agerpres.

Ulterior, pe 20 septembrie, Antonio Guterres „a primit o scrisoare cu antet din partea ministerului de externe al Emiratului Islamic al Afganistanului”, semnată de şeful diplomaţiei desemnat de talibani după preluarea puterii la mijlocul lunii august.

Amir Khan Muttaqi cere să participe, a adăugat purtătorul de cuvânt, fără a preciza dacă intenţionează să se deplaseze la New York sau să intervină printr-o înregistrare video, variantă acceptată anul acesta din cauza pandemiei de COVID-19.

În scrisoare, ministrul afgan de externe a subliniat că preşedintele Ashraf Ghani a fost „răsturnat” şi că ţările din întreaga lume „nu-l mai recunosc ca preşedinte” al Afganistanului.

Potrivit scrisorii, un purtător de cuvânt al talibanilor de la Doha, Suhail Shaheen, este numit ambasador al Afganistanului la ONU.

Majoritatea guvernelor din întreaga lume nu a recunoscut încă guvernul numit de talibani, condiţionând recunoaşterea de îndeplinirea mai multor condiţii, printre care respectarea drepturilor femeilor şi angajamentul de a permite să părăsească Afganistanul celor care doresc.

Comisia de acreditare este formată din Rusia, China, Statele Unite, Suedia, Africa de Sud, Sierra Leone, Chile, Bhutan şi Bahamas.

În cazul a două cereri de reprezentare diplomatică din partea unui stat membru, până acum membrii comitetului s-au abţinut deseori să decidă pe fond, direcţionând solicitările către Adunarea Generală pentru ca aceasta să se pronunţe cu ocazia unui vot, a indicat pentru AFP o sursă diplomatică.

Registration

Aici iti poti reseta parola