Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Taiwanul confirmă că dronele chinezești au trecut pentru prima dată linia de demarcație neoficială din strâmtoarea Taiwan
Articole online

Taiwanul confirmă că dronele chinezești au trecut pentru prima dată linia de demarcație neoficială din strâmtoarea Taiwan

avion

Taiwanul confirmă că dronele chinezești au trecut pentru prima dată linia de demarcație neoficială din strâmtoarea Taiwan

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat că 45 de aeronave ale APL au zburat joi în jurul Taiwanului, dintre care 25 au traversat linia mediană, inclusiv un vehicul aerian fără pilot BT-100. Acesta a confirmat, de asemenea, că mai multe drone au traversat linia vineri și sâmbătă.

Luni, acesta a declarat că o altă dronă PLA – identificată ca BZK-007 – a intrat în zona de identificare a apărării aeriene din sud-vestul Taiwanului, o dezvăluire rară a modelului și a rutei sale de zbor.

Aceste ieșiri au avut loc după ce armata taiwaneză a doborât o dronă civilă care a zburat în apele cu acces restricționat în apropiere de Shiyu, o mică insulă controlată de Taiwan la câțiva kilometri de China continentală.

Linia mediană a Strâmtorii Taiwan – care separă China continentală de Taiwan și face legătura între mările Chinei de Est și de Sud – a fost delimitată de Benjamin Davis Jr. un comandant de rang înalt al Forțelor Aeriene americane, în 1955, iar Washingtonul a făcut apoi presiuni asupra ambelor părți pentru a încheia un acord tacit de a nu o traversa.

Însă tensiunile au escaladat peste strâmtoare de când președintele Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, a sfidat avertismentele repetate ale Beijingului, efectuând o vizită în Taiwan pe 2 și 3 august.

APL (Armata Populară de Eliberare) a lansat exerciții masive în jurul insulei după vizita controversată

Beijingul consideră că insula face parte din China și nu a exclus niciodată folosirea forței pentru a prelua controlul în cadrul politicii „o singură Chină”. SUA, la fel ca multe alte state, nu recunosc Taiwanul ca stat independent, dar se opun oricărei încercări de a cuceri insula prin forță.

O sursă apropiată de APL a declarat că Beijingul a trimis drone în strâmtoarea Taiwan de când și-a intensificat amploarea „patrulelor de încercuire”.

„APL obișnuia să trimită drone pentru a îndeplini sarcini de recunoaștere în zone sensibile ale cerului înainte de a trimite avioane de luptă pentru misiuni speciale, dar armata taiwaneză nu a fost conștientă de acest lucru până de curând”, a declarat sursa, care a solicitat anonimatul din cauza sensibilității subiectului.

Lu Li-shih, un fost instructor la Academia Navală din Taiwan, a declarat că utilizarea dronelor ar putea data din noiembrie anul trecut, când Comandamentul Teatrului de Est al APL a anunțat „patrule comune de securitate pentru pregătirea de luptă” în jurul Taiwanului.

„Armata taiwaneză ar fi trebuit să fie la curent cu [dronele PLA]”, a spus Lu. „Dar, la fel ca în cazul anunțului Japoniei că rachetele PLA au zburat deasupra Taiwanului [în timpul exercițiului de blocare a insulei], trebuie să dezvăluie detaliile, deoarece Tokyo a raportat acest lucru.”

La începutul lunii trecute, un BZK-005 și un TB-001 au fost reperate pentru prima dată de Forțele de Apărare ale Japoniei zburând deasupra apelor din largul coastei de nord-est a Taiwanului, în Marea Chinei de Est. Cele două drone au fost folosite de armata chineză în operațiuni de supraveghere maritimă deasupra Mării Chinei de Est cel puțin din aprilie 2019.

BZK-005 este o aeronavă de recunoaștere cu o rază de acțiune estimată la 2.400 km și o durată maximă de zbor de 40 de ore.

TB-001, poreclit scorpionul cu două cozi, este un UAV de luptă și spionaj dezvoltat de compania civilă Sichuan Tengden Technology. Are o rază de acțiune de aproximativ 6.000 km și o durată maximă de zbor de 35 de ore.

La sfârșitul lunii iulie, în timp ce Taiwanul își desfășura exercițiile militare anuale, japonezii au reperat un TB-001 în strâmtoarea Miyako, în largul insulei Okinawa, iar ulterior l-au urmărit până la o locație din largul coastei de vest a Taiwanului.

Registration

Aici iti poti reseta parola